Οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικές με τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού που θα κατατίθενται τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) μεθαύριο Τετάρτη.

Η αποδοχή του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους και μια από τις πρόσθετες εγγυήσεις που ζητεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να επικροτεί και αυτό τη δημιουργία του λογαριασμού αναγνωρίζοντας πως αποτελεί μια ακόμη εγγύηση για την αποπληρωμή των ελληνικών χρεών.

Βάζοντας στο λογαριασμό αυτό σημαντικό ποσό από το νέο δάνειο τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη ροή πληρωμών και να αποφασίζουν το πότε θα εκταμιεύουν τα χρήματα. Έτσι, θα εφαρμοσθεί στη πράξη η βούληση του Eurogroup η Ελλάδα να λαμβάνει χρήματα μόνον όταν είναι συνεπής με τα συμπεφωνημένα.

Σύμφωνα με την Γερμανία η πρόταση για τη δημιουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού -η οποία βρίσκει σύμφωνα πολλά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - δεν αποτελεί ένα προσθετό μηχανισμό ελέγχου της Ελλάδας που πλήττει την εθνική κυριαρχία της χώρας, αλλά ένα μέσο καθησυχασμού των επενδυτών που θα διασφαλίζει την ορθή διαχείριση των χρημάτων που θα λάβει η Ελλάδα.