Ένα κόμμα το 2009, τέσσερα και βλέπουμε το 2012. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο θα κατέβει στις ερχόμενες εκλογές έχοντας υποστεί τριπλή διάσπαση.

Ένα τμήμα του έφυγε νωρίς, με το μνημόνιο 1, και μοιράστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κουβέλη. Ένα δεύτερο έφυγε τον περασμένο Ιούνιο και έκανε εκσυγχρονιστικό όμιλο που μπορεί να εξελιχτεί σε κόμμα. Και όσοι πρωταγωνίστησαν στη ψήφιση του μνημονίου 1, κατηγορώντας όσους διαφωνούσαν ως ενεργούμενα των συμφερόντων, έφυγαν την Κυριακή με το μνημόνιο 2.

Λούκα Κατσέλη κασι Χάρης Καστανίδης θα πρέπει τώρα να τραβήξουν το δικό τους χαρτί. Και θα το κάνουν, δίνοντας μία ακόμη επιλογή στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Να ψηφίσουν τους παπανδρεϊκούς που επί δύο δεκαετίες κατηγορούσαν τον Σημίτη και τον Βενιζέλο πως θα διασπάσουν το ΠΑΣΟΚ στο όνομα των συμφερόντων. Κάτι που τελικώς έκαναν αυτοί. Στο όνομα της διαφύλαξης του κατώτατου μισθού, βεβαίως, που είχαν ουσιαστικά καταργήσει με το μνημόνιο 1.

 Μόνο που όσοι παπανδρεϊκοί είναι εκτός ΠΑΣΟΚ είναι και εντός. Πέραν του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου εντός είναι και ο Χρήστος Παπουτσής, που φέρεται να έχει τις ίδιες ιδέες και ανοιχτό δίαυλο με όσους αποχώρησαν. Μπορεί, έτσι, κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασυναντηθούν. Ή για να πάρουν πίσω το ΠΑΣΟΚ, ή αφού το διασπάσουν ξανά.

 Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία της Κυριακής ξεκαθάρισε το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ. Λογικά η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου θα επισπευστεί, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση βιάζεται να πάει σε εκλογές. Και οι εταίροι μας το ίδιο, καθώς βλέπουν ότι το υπάρχον σχήμα άγγιξε τα όριά του. Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος δε συμφώνησαν απλά στις διαγραφές, αλλά και στο να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων όσους ψήφισαν και έτσι και αλλιώς. Επιλέγοντας ναι στο ένα και όχι στο άλλο.

 Γιατί, ο υπουργός Οικονομικών ξέρει ότι δε μπορεί σε πάει σε εκλογές με ψηφοδέλτια στα οποία θα υπάρχουν υποψήφιοι δύο ταχυτήτων. Ένας που θα λέει ότι καταψήφισε τη μείωση του κατώτατου μισθού και ένας που θα είναι στον τοίχο. Το μήνυμα στους εκλογείς είναι απλό: η στάση ευθύνης ήταν το ναι σε όλα, η ψήφος ευθύνης είναι ΠΑΣΟΚ για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook