Το μέτρο της υποχρεωτικής χορήγησης «προσωρινής σύνταξης» επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Αυτήν τη στιγμή στα Ταμεία στοιβάζονται περίπου 150.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ με τον χρόνο έκδοσης της… πολυπόθητης απόφασης να φτάνει έως και τα τρία χρόνια!

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρόνος αναμονής στους φορείς κύριας ασφάλισης κυμαίνεται από 6 έως 12 μήνες όταν όλα τα χρόνια είναι σε ένα Ταμείο, και αγγίζει τα δύο έτη για τη διαδοχική ασφάλιση. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στα επικουρικά Ταμεία, όπου η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης καθυστερεί από δύο μέχρι και τρία χρόνια!

Για να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει έτοιμη ρύθμιση η οποία προβλέπει την υποχρεωτική χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Η ρύθμιση -που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ- προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Τα Ταμεία θα πρέπει μέσα σε δυόμισι μήνες από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος θα καταθέσει αίτηση να εκδώσουν την προσωρινή σύνταξη.
  • Η έκδοση της προσωρινής σύνταξης θα είναι υποχρεωτική, ενώ τώρα το μέτρο έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Η προσωρινή σύνταξη δεν θα εκδίδεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος το ζητήσει εγγράφως.
  • Το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα κυμαίνεται από 80% έως 90% σε σχέση με τα χρήματα που κανονικά θα έπαιρνε ο ασφαλισμένος.
  • Μόλις εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, θα δίνεται η διαφορά στον ασφαλισμένο αναδρομικά.
  • Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο σε όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης, όπου σήμερα είναι σε εκκρεμότητα περίπου 85.000 αιτήσεις. Στόχος είναι τον Σεπτέμβριο το μέτρο να εφαρμοστεί και στα επικουρικά Ταμεία.
  • Σε κάθε Ταμείο θα δημιουργηθούν γραφεία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Το πρώτο γραφείο θα λειτουργήσει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα και σταδιακά ανάλογες δομές θα δημιουργηθούν σε όλα τα υποκαταστήματα των Ταμείων.

Σημειώνεται πως το μέτρο της προσωρινής σύνταξης ισχύει και σήμερα αλλά έχει προαιρετικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μόνο ο ένας στους είκοσι ασφαλισμένους εκμεταλλεύεται τη σχετική διάταξη, καθώς οι υπόλοιποι φοβούνται πως αν πάρουν την προσωρινή σύνταξη θα καθυστερήσει η οριστική απόφαση.

Μία από τις κυριότερες αιτίες των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην έκδοση των συντάξεων είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θανάσης Τσιακανίκας, «το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Αυτό οφείλεται -εκτός από τα οργανωτικά προβλήματα- και στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το προσωπικό είναι 40% λιγότερο από αυτό που θα έπρεπε με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλιστικών φορέων. Είναι επομένως ανάγκη η ηγεσία του υπουργείου να στηρίξει τα Ταμεία με προσωπικό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook