Η αντιβίωση μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού εξοντώνοντας και χρήσιμα μικρόβια που συμβάλλουν στην ομαλή του λειτουργία.

Έτσι, αρκετά συχνά η λήψη αντιβίωσης ακολουθείται από την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών και μυκητιάσεων.

Ο ευκολότερος τρόπος να προφυλαχτείτε από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι να καταναλώσετε παράλληλα με την λήψη τους γιαούρτι σε καθημερινή βάση. Το γιαούρτι προσφέρει πολύτιμους γαλακτοβάκιλους, οι οποίοι θα προστατέψουν την μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού σας, αποτρέποντας την εμφάνιση κολπίτιδας, στοματίτιδας ή διάρροιας, που συχνά συνοδεύουν την λήψη αντιβιοτικών.

Εάν το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται περιέχει τετρακυκλίνη ή κινολόνες, θα πρέπει η ώρα κατανάλωσης του να απέχει περίπου τρεις ώρες από την κατανάλωση γιαουρτιού, καθώς το ασβέστιο δεσμεύει τις ουσίες αυτές και προκαλεί μείωση της απορρόφησης του φαρμάκου.

Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου, όπως γάλα, τυρί κ.α.

Επίσης, μην αμελείτε να πίνετε αρκετό νερό και να φροντίζεται επιμελώς την υγιεινή του σώματος και του στόματός σας, ώστε να αποφύγετε την ανάπτυξη μυκήτων.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα