ΜΥΘΟΣ

Την έκφραση «έκλεισε το στομάχι μου» τη χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά για να δηλώσουμε πως δεν έχουμε όρεξη ή πως τρώμε λιγότερο από παλιά.

Το στομάχι δεν είναι ένα δωμάτιο που ανοίγει και κλείνει. Ο βλεννογόνος του έχει πολύ ελαστικά τοιχώματα, σαν ένα μπαλόνι. Όταν είναι άδειο ο όγκος του είναι μικρός, της τάξης των 50κ.ε και μετά από ένα γεύμα μπορεί να φτάσει και 2 λίτρα!

Πιθανόν αυτή η έκφραση να καθιερώθηκε από τη λειτουργία των δύο σφιγκτήρων (κατώτερου οισοφαγικού και πυλωρικού) που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με την δίοδο της τροφής.

Επίσης στο στομάχι δρουν ισχυρά ένζυμα και οξέα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο κι ερεθισμό σε υπερφαγία ή και μεγάλη αφαγία καθώς και με τη λήψη συγκεκριμένων ουσιών.

Επιπλέον το στομάχι νευρώνεται από ένα ισχυρό πλέγμα νευρώνων (ηλιακό πλέγμα) που ελέγχεται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (αυτόνομο νευρικό σύστημα). Σε κατάσταση στρες, που μπορεί να προκληθεί στη στεναχώρια, στη θλίψη, στο άγχος, η δράση των νεύρων της περιοχή μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση πως το στομάχι μας «έσφιξε» ή όπως λέμε «έκλεισε». Ταυτόχρονα στο στρες λόγω έκκρισης και άλλων ορμονών συνήθως
περιορίζεται και η όρεξή μας.

Στην πραγματικότητα μάλλον πρόκειται για νευρικό ερέθισμα και σε καμία περίπτωση για μόνιμη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου.

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook