Μια νεαρή γυναίκα πηγαίνει σε ένα πάρτι. Τρώει περισσότερο από όσο θέλει και θυμώνει με τον εαυτό της που δεν είχε αυτοέλεγχο.

Αναρωτιέται γιατί συνέβη αυτό και βρίσκει πιθανούς αλλά όχι ικανοποιητικούς λόγους (από το ότι της άρεσε πολύ το φαγητό, δε μπορούσε να αντισταθεί κλπ).

Αυτό που βοηθάει σε μια ανάλογη περίπτωση είναι να εξετάσει η γυναίκα πιο προσεχτικά τα συναισθήματα της πριν πάει στο γεύμα.

Πιθανότατα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα με κάποια από αυτά να μην είναι εύκολα διαχειρίσημα. Από τη μια η επιθυμία να πάει και από την άλλη το άγχος για την περίσταση.

Ποιους θα συναντούσε; Τι θα σκέφτονται για εκείνη;

Ίσως και να μη ήθελε και τόσο πολύ να πάει στο πάρτι και να θυμώνει με τον εαυτό της που δεν επέλεξε να κάνει κάτι άλλο.

Όλα αυτά τα αντικρουόμενα συναισθήματα, η νεαρή αυτή γυναίκα, προσπαθεί να τα καταπραΰνει και να τα ελέγξει μέσω του φαγητού με αποτέλεσμα όμως να χάνει τον έλεγχο και να θυμώνει ακόμα περισσότερο με τον εαυτό της.

Η αναγνώριση των συναισθημάτων που αναδύονται είναι σημαντική, έτσι ώστε να τους δοθεί η ανάλογη προσοχή και να έχει το άτομο επίγνωση για το τι του συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή, προλαμβάνοντας την απώλεια ελέγχου.

Ελευθερία Πολυζώη 

Κοινωνιολόγος- Ψυχολόγος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook