Τη συγκρότηση ινστιτούτων υποστήριξης των αγροτών σε κάθε Περιφέρεια, σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Κουτσούκος.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Γαληνού, σχετικά με τη λειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στη Λέσβο, ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας στη Λέσβο θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για τα ερευνητικά ιδρύματα στα οποία δημιουργούνται εργαστήρια πιστοποίησης ελαιολάδου με πιστώσεις από το 3ο ΚΠΣ , έργο το οποίο συνεχίζεται με πιστώσεις και από το ΕΣΠΑ.

Όπως είπε ο κ.Κουτσούκος, το υπουργείο στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων όμως έχει αποφασίσει να συγκροτήσει ένα μηχανισμό υποστήριξης των αγροτών με τη συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ, του Οργανισμού Γεωργικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και τον ΟΠΕΓΕΠ που είναι οργανισμός πιστοποίησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξήγησε ο υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπεται η συγκρότηση ενός ινστιτούτου σε κάθε Περιφέρεια που στόχος θα είναι να στηριχθεί το καλάθι των προϊόντων της κάθε περιφέρειας.