Σε θρίλερ τείνει να μετατραπεί η πολυπόθητη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το Eurogroup της Τετάρτης, καθώς οι εταίροι μας δείχνουν να μην «πείθονται» για την … δυνατότητα ή την προσήλωση των Ελλήνων στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους, όπως αυτές αποτυπώνονται στο νέο πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Κυριακή.

Προς την κατεύθυνση αυτή συντείνουν και οι τελευταίες – χρονικά – δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, που εξέφρασε μεν την πεποίθηση ότι το Εurogroup της Τετάρτης για την Ελλάδα θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθεί αύριο απόφαση για την τύχη της χώρας. Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σύντομα θα υπάρξει απόφαση για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας»!

Μάλιστα ο κύριος Ρεν δεν ήταν απόλυτος επιλέγοντας να απαντήσει πως «εξ’ όσων γνωρίζω  το Eurogroup είναι αναγκαίο ώστε να προχωρήσει τόσο το νέο πακέτο στήριξης όσο και το PSI». Για την ταμπακιέρα όμως, της λήψης απόφασης για την Ελλάδα, ουδέν.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία, με δυο λόγια άφησε ΑΝΟΙΚΤΟ ένα τέτοιο ενδεχόμενο!

Παράλληλα ο Rehn εξέφρασε την κατανόηση του για τη θλίψη και την αναταραχή στην Ελλάδα, τόνισε ωστόσο πως οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να εγγυηθούν για το νέο πρόγραμμα. «Λογικά θα είμαστε σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας», είπε.

Ούτως ή άλλως τις τελευταίες ώρες από αρκετές πηγές προκύπτουν συγκεχυμένες πληροφορίες ακόμα και για το κατά πόσον θα διεξαχθεί τελικώς το προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Τετάρτης Eurogroup, όπου θεωρητικά θα εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα και θα δοθεί το πράσινο φως για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του χρέους και εκταμίευσης της νέας δανειακής βοήθειας.

Με τους Γερμανούς και τους δορυφόρους τους να εμφανίζονται να ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα, ως είδος «τιμωρίας» της Ελλάδας για την μη συμμόρφωσή της προς τα κοινοτικά δεδομένα, αλλά και ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για τις υπόλοιπες χώρες του Μνημονίου. Μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και έμμεσες ή άμεσες «προειδοποιήσεις» προς την χώρα μας για έξοδο από την Ευρωζώνη εφόσον και οι νέες δεσμεύσεις της Αθήνας προς τους εταίρους-δανειστές της δεν τηρηθούν.

Εξάλλου από το Βερολίνο και δη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μέρκελ, ήδη από τη Δευτέρα έχουν γίνει κάποιες πρώτες νύξεις για το κατά πόσον θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία στήριξης της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να … «τρενάρει» η απόφαση για την Ελλάδα έως και τις αρχές Μαϊου.

 Ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε – εμμέσως – προειδοποιήσει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε τους Έλληνες, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του»…

Πάντως την ίδια ώρα το αμερικανικό δίκτυο CNBC μεταδίδει πως οι «θυσίες που έκαναν οι Έλληνες θα αναγκάσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν τη χώρα»

Στην Αθήνα τώρα παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται μεν καθησυχαστικοί για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, αλλά παράλληλα εκφράζονται αμφιβολίες από τραπεζικές πηγές πως τελικώς αύριο θα έχουμε μια τελική απόφαση για το «ελληνικό πρόβλημα».