Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εξευρεθεί από το ασφαλιστικό σύστημα το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατέληξαν το υπουργείο Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε μαραθώνια σύσκεψη υπό τη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.

Από το «μαχαίρι», σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν γλιτώνουν ούτε οι κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων -από τις περικοπές στις οποίες υπολογίζεται να διασφαλιστούν 100 εκατ. ευρώ- ούτε οι επικουρικές συντάξεις, στις οποίες συμφωνήθηκαν μειώσεις, που θα αποφέρουν 200 εκατ. ευρώ.

Την πρόταση αυτή, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ενέκρινε και το υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη.

Ειδικότερα, υπουργείο Εργασίας και τρόικα κατέληξαν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, σε περικοπές 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ και 20% στις συντάξεις των ειδικών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών) από ένα ποσό και πάνω το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 1.200-1.300 ευρώ. Από τις περικοπές αυτές, αναμένεται να εξοικονομηθούν συνολικά 100 εκατ. ευρώ (50 εκατ. από τα ειδικά Ταμεία και 50 εκατ. από το ΝΑΤ).

Συμφώνησαν επίσης οριστικά ότι το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που υπολείπεται, θα αναζητηθεί από περικοπές μόνο στις επικουρικές συντάξεις, κάτι στο οποίο μέχρι τώρα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα είναι 15% μεσοσταθμικά, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του πλαφόν, αν δηλαδή η μείωση θα γίνει στις επικουρικές συντάξεις που είναι μεγαλύτερες από 150, 200 ή 300 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, το επικρατέστερο σενάριο είναι η περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Κατά τη συνάντηση, η τρόικα ζήτησε και έλαβε όλα τα σχετικά στοιχεία για τον αριθμό των δικαιούχων των συντάξεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, τα μέτρα θα έχουν συμφωνηθεί το αργότερο μέχρι αύριο το μεσημέρι και πάντως πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook