Απέσυρε το υπουργείο Δικαιοσύνης από το νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη, τις διατάξεις που είχαν αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ. Πρόκειται για τις διατάξεις που άλλαζαν το καθεστώς θητείας μελών των ανεξάρτητων αρχών και που μετέτρεπαν αδικήματα για υποθέσεις λαθρομετανάστευσης από κακούργημα σε πλημμέλημα, προκειμένου να ενεργοποιείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής», έχοντας προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω αλλαγές:

– Αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκδοση διαζυγίου με μια βεβαίωση (είχαν υπάρξει αντιδράσεις από τον ΛΑΟΣ). Πλέον προβλέπεται έκδοση διαζυγίου με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

– Στην αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων υπάγονται όλες οι διαφορές που μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήματα και που η αξία του αντικειμένου τους είναι πάνω από 20.000 ευρώ, δεν υπερβαίνει όμως το ποσό των 250.000 ευρώ.

– Επίσης στην αρμοδιότητα των Μονομελών Πρωτοδικείων υπάγονται υποθέσεις ακόμη και αν η αξία του αντικειμένου της διαφοράς υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

– Προβλέπεται η επιστροφή των παραβόλων 200, 300 και 400 ευρώ για έφεση, αναίρεση και αναψηλάφηση, αν αυτές γίνουν δεκτές από το δικαστήριο.

– Οι δικαστές υποχρεώνονται με την επιστροφή από τις διακοπές τους και την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (15 Σεπτεμβρίου) να μην έχουν καμία εκκρεμότητα με τις υποθέσεις που έχουν χρεωθεί.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook