Επανέφερε το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων  ο υπουργός Υγείας. Τρεις εβδομάδες μετά την καταψήφιση τροπολογίας  για διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων, στη διάρκεια της ψήφισης πολυνομοσχεδίου  του υπουργείου Οικονομικών, το νέο, απελευθερωμένο ωράριο των φαρμακείων της χώρας εγκρίθηκε την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού  Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις» διευκρινίζει εκ νέου την ακριβή διαδικασία σύμφωνα  με την οποία θα μπορούν να λειτουργούν τα φαρμακεία  πέραν του νομίμου ωραρίου για συγκεκριμένες ημέρες.

Ειδικότερα, και σύμφωνα  με αυτή, όλα τα φαρμακεία μπορούν  να λειτουργούν κατά τις απογευματινές  ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή  καθώς και το Σάββατο.

Μέσω των Φαρμακευτικών  Συλλόγων η διαδικασία

Όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν να εργαστούν πέραν  του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώνουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη  δύο φορές τον χρόνο -μέχρι  την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου  κάθε έτους. Έτσι τους δίδεται η δυνατότητα επιλογής και εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου μόνο κατά το πρώτο ή κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους καθώς επίσης για όλο το έτος.

Ο  Περιφερειάρχης ανακοινώνει το σύνολο των δηλώσεων των φαρμακοποιών μέχρι τις 31 Μαΐου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα, ενώ οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι ενημερώνουν  και επικαιροποιούν τους  μηνιαίους πίνακες εφημεριών. Το διευρυμένο ωράριο θα συμπίπτει απόλυτα με αυτό των εφημεριών όπως το ορίζει ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος και θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός. Σε περίπτωση που φαρμακοποιός έχει δηλώσει αλλά δεν εφαρμόζει το διευρυμένο ωράριο, υφίσταται τις  κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος για την παραβίαση της εφημερίας.

Στον ΕΟΦ η τιμολόγηση των φαρμάκων

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, ότι η αρμοδιότητα τιμολόγησης  των φαρμάκων ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σημειώνεται  ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων είχε περιέλθει στο υπουργείο  Υγείας τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, προβλέπεται και η άμεση στελέχωση του σχετικού τμήματος του ΕΟΦ με προσωπικό κυρίως μέσω μετατάξεων.

 Σε άλλη διάταξη  αναφέρεται η ενοποίηση των  οργανισμών για τα 82 διασυνδεόμενα  νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και η αλλαγή της ονομασίας των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Καθιερώνεται ολοήμερη λειτουργία των φαρμακευτικών τμημάτων όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών ασθενών που επιθυμούν να εκτελέσουν συνταγές φαρμάκων ειδικών παθήσεων.

Επίσης, δίδεται  η δυνατότητα στους ιατρούς του  ΕΣΥ να προσφέρουν τις υπηρεσίες  τους και πέραν του ωραρίου  της απασχόλησής τους στα δημόσια  νοσοκομεία, όπου υπηρετούν.

Τέλος, αναδιοργανώνονται  τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη μεταφορά των διευθύνσεων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook