Την ανάγκη να δοθεί επειγόντως στην Ελλάδα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post» και προειδοποιεί ότι «διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα».

Ο Μ.Σουλτς ασκεί κριτική στις ηγεσίες των κρατών- μελών της ΕΕ γιατί «οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση» και διευκρινίζει: «Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι βεβαίως απαραίτητη, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις που θα δώσουν στον πληθυσμό μια πραγματική προοπτική για το μέλλον».

Ανέφερε ενδεικτικά επενδύσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, την επέκταση δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών.

Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, Χάνες Σβόμποντα, σύγκρινε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες» που ασκούν «εκβιασμό» για να χορηγήσουν βοήθεια.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους (ελληνικούς) μισθούς, θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ\’ευθείαν στον τοίχο».
Επίσης, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, δήλωσε πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη, που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη» τόνισε.

Τρόικα σοσιαλιστών ευρωκοινοβουλίου

Τη δική τους τρόικα θέλουν να στείλουν οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με σκοπό να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα ώστε να αναστραφεί η σοβαρή ύφεση που προκαλείται από τη σημερινή λιτότητα. Αυτό δήλωσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη. Ενώ θεωρούμε θετικό το ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αποδεχτεί το πακέτο μέτρων, εμείς, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, εξακολουθούμε να μη συμφωνούμε με τα μέτρα που αυτό περιέχει» τόνισε ο κ. Σβόμποντα.

«Αντί να προσφέρουμε μόνον σκληρά μέτρα λιτότητας στους ανθρώπους, πρέπει να επιδιώξουμε μια εναλλακτική έξοδο από την κρίση βασισμένη σε μέτρα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ελληνικό λαό και με τους ειδικούς στην Ελλάδα. Έχουμε, συνεπώς, αποφασίσει να στείλουμε μια εναλλακτική \”τρόικα\” στην Ελλάδα. Αυτή θα συμπεριλαμβάνει τρία υψηλού επιπέδου και έμπειρα μέλη της Ομάδας μας που θα βρουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους εκεί» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στις νέες υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών από τον οίκο αξιολόγησης Moody\’s, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «έχει πλέον γίνει συνήθεια οι ευρωπαϊκές χώρες να υποβιβάζονται πάντα λίγο πριν τις συνεδριάσεις ή τις συζητήσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Πόσο καιρό λοιπόν θα πάρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιβάλλει δε λειτουργεί στην Ευρώπη;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook