Αποκατάσταση βλαβών που προκαλεί το έμφραγμα στην καρδιά πέτυχε ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με τη χρήση βλαστικών κυττάρων, αξιοποιώντας μάλιστα γενετικό υλικό από τους ίδιους τους ασθενείς.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, ερευνητική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες, με επικεφαλής τον Δρ Εντουάρντο Μαρμπάν διαπίστωσαν ότι με τη χρήση βλαστοκυττάρων μπόρεσαν να αναγεννήσουν τον καρδιακό μυ, και μάλιστα σε διάστημα 12 μηνών είχε αναστραφεί σε μεγάλο βαθμό η βλάβη (ουλή) που είχε προκαλέσει το έμφραγμα.

Είναι η δεύτερη φορά που μια επιστημονική ομάδα αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η χρήση βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή μπορεί να συντελέσει στην θεραπεία καρδιολογικών προβλημάτων. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί παρόμοιο αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η καλύτερη λύση για την ελαχιστοποίηση της ζημιάς που προκαλεί το έμφραγμα στην καρδιά, είναι ο χειρουργικός «καθαρισμό» των αποφραγμένων αρτηριών. Χάρη όμως στη νέα θεραπευτική τεχνική, οι γιατροί κατάφεραν να «αναγεννήσουν» την καρδιά με τη βοήθεια των ίδιων των κυτταρικών δυνάμεών της. Έτσι, έδειξαν ότι είναι λανθασμένη η κυρίαρχη άποψη πως οι βλάβες στην καρδιά είναι μόνιμες μετά από ένα έμφραγμα και ότι, από τη στιγμή που χάνεται, ο υγιής μυς της καρδιάς δεν αποκαθίσταται. Πάντως η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια και θα περάσει χρόνος προτού γίνει ευρεία κλινική χρήση της.

Οι ερευνητές υπέβαλαν σε κλινική δομική 25 άτομα μέσης ηλικίας 53 ετών, που είχαν υποστεί έμφραγμα. Οι 17 εθελοντικά υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα, ενώ οι υπόλοιποι σε συμβατική αντιμετώπιση.

Η λήψη των βλαστικών κυττάρων από την καρδιά έγινε με μια μικρή επέμβαση, με τοπική αναισθησία και με τη βοήθεια καθετήρα μέσω μιας φλέβας του λαιμού, ώστε
να ληφθεί ένα μικρό δείγμα του καρδιακού ιστού. Από το δείγμα αυτό προέκυψαν 12 έως 15 εκατ. βλαστικά κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια εμφυτεύτηκαν ξανά στις
στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών μέσω μιας δεύτερης μίνι-επέμβασης.

Μετά από ένα έτος, οι ουλές στην καρδιά εξαιτίας του εμφράγματος είχαν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ (50%), ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά ο υγιής ιστός της καρδιάς στη θέση του κατεστραμμένου, κάτι που δεν συνέβη στη δεύτερη ομάδα ασθενών, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή θεραπεία μετά το έμφραγμα (φάρμακα, σωματική άσκηση, δίαιτα κ.α.).

Μάλιστα, προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, το όφελος για τους ανθρώπους φάνηκε σημαντικά μεγαλύτερο από ό,τι στα ζώα, στα οποία είχαν προηγηθεί οι πειραματικές δοκιμές.

Πάντως, όπως είπε ο Δρ Μαρμπάν, θα πρέπει να ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ανθρώπους, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα η νέα τεχνική να αντικαταστήσει την αγγειοπλαστική ή τις επεμβάσεις παράκαμψης (bypass). Θα μπορεί όμως να αποκαθιστά βλάβες στην καρδιά, τις οποίες οι ανωτέρω τεχνικές δεν μπορούν να αναστρέψουν. Αν όλα πάνε καλά, η νέα θεραπευτική τεχνική θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό από το 2016.

Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Μαλλιάρας.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook