Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα της «σωτηρίας» της χώρας, αλλά και η διενέργεια εθνικών εκλογών.

Παρά του ότι η Βουλή ψήφισε τις απαιτήσεις της Τρόικας, με τις οποίες διαφωνεί όχι μόνο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αλλά και οι ηγέτες του Ευρωκοινοβουλίου και πολλοί ηγέτες της Ευρώπης ,πλην Γερμανών και Ολλανδών , οι «Μεγάλοι Δανειστές» συνεχίζουν να πιέζουν θυμίζοντας εκείνο που λέει ο λαός «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι».

Στην αρχή Τρόικα και οι Έλληνες και Ευρωπαίοι «εκπρόσωποί» της, έλεγαν πως πρέπει να συμφωνήσει η Ελληνική κυβέρνηση με τις απαιτήσεις της Τρόικας για να συνεδριάσει το Eurogroup και να εγκρίνει την νέα δανειακή σύμβαση.

Η κυβέρνηση συμφώνησε και μέχρι την Κυριακή,οι ίδιοι,έλεγαν πως πρέπει να ψηφιστεί το Μνημόνιο 2 από την Βουλή για να συνεδριάσει το Eurogroup κλπ.κλπ.

Η Βουλή ψήφισε το Μνημόνιο 2 με βαρύ κόστος,στο πολιτικό σύστημα της χώρας και πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία.

Και όμως. Τώρα συνεχίζουν να αναβάλλουν τις αποφάσεις και να πιέζουν ποικιλοτρόπως (δηλώσεις Γερμανού υπ.Οικονομικών, βιομηχάνων κλπ) προκαλώντας την έντονη αντίδραση ακόμη και συντηρητικών Ευρωπαίων πολιτικών.

Στο ερώτημα γιατί το κάνουν αυτό η απάντηση,σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές,φέρει το όνομα «εκλογές».

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι καταιγιστικές αντιδράσεις του Ελληνικού λαού (δεν αναφέρομαι στον πυρπολισμό της Αθήνας) οι οποίες εκφράστηκαν και εντός του κοινοβουλίου με την διάλυση της συνοχής της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν, έχουν δημιουργήσει βάσιμες υποψίες στους «Μεγάλους Δανειστές»,πως στις επερχόμενες εκλογές θα έρθουν τα πάνω – κάτω.

Επομένως, το θέμα είναι πως θα εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.

Ζητούν έγγραφες βεβαιώσεις «υποταγής» από Παπανδρέου – Σαμαρά. Όμως ακόμη και αν ο Παπανδρέου «αντικατασταθεί» από τον Βενιζέλο, ποιος διασφαλίζει ότι ,μετά τις εκλογές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα σχηματίσουν ισχυρή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις απαιτήσεις τους; Ειδικά την στιγμή που θα έχουν δοθεί τα χρήματα;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι διπλή.

1) Ή το θέμα της χορήγησης του νέου δανείου στην Ελλάδα θα «σέρνεται», έστω και δίδοντας τα χρήματα λίγα-λίγα,έτσι ώστε να πάμε σε εκλογές τον Απρίλιο, με κυρίαρχο το εκβιαστικό δίλλημα που επικράτησε και την Κυριακή στην Βουλή , \”Χρεοκοπία και χάος ή σωτηρία\”.

2) ‘Η οι εκλογές θα αναβληθούν για το πιθανότερο, μετά το καλοκαίρι, έτσι ώστε να έχουν προλάβει να εφαρμοστούν τα περισσότερα μέτρα του Μνημονίου 2.

Βέβαια,αν και το σενάριο της αναβολής το προωθούν και πολλοί βουλευτές,κυρίως του ΠΑΣΟΚ, σκοντάφτει στην αλλαγή του χάρτη της Βουλής μετά τις διαγραφές της Κυριακής.

Στην αβέβαιη στάση,όλων εκείνων που διαγράφησαν, κατα την ψήφιση των νομοσχεδίων που θα απαιτηθούν.

Στην πιθανότητα να σχηματίσουν αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες, στις συνεχείς αναταραχές και διαδηλώσεις στην ελληνική κοινωνία.

Από την άλλη πλευρά, η επίσπευση των εκλογών με ανοιχτό το θέμα της «χρεοκοπίας» είναι πιθανό να λειτουργήσει εκβιαστικά για μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος που θα κληθεί να ψηφίσει το «μικρότερο κακό» και να επιλέξει – ουσιαστικά – μεταξύ των «Μνημονιακών» και των «Αντιμνημονιακών» κομμάτων.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει ποιο από τα δύο σενάρια θα προωθηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα (με την δικαιολογία της εξοικονόμησης πόρων από τον προεκλογικό αγώνα),καθώς είναι αδιανόητο για νυν και υποψήφιους «μνημονιακούς» βουλευτές,να αποδυθούν στον κλασσικό προεκλογικό αγώνα με δημόσιες επισκέψεις και ομιλίες.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook