Την ενεργοποίηση του νόμου 3746/2009 για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω καταστροφών ζήτησαν σήμερα Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η ΕΣΕΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της πως με τον Ν. 3746/2009 προβλέφθηκαν μέτρα οικονομικής ανακούφισης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφές του Δεκεμβρίου 2008.

 Τα μέτρα περιελάμβαναν άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ, έμμεση οικονομική ενίσχυση από 10.000 έως 200.000 ευρώ, με το 50% να καταβάλλεται αμέσως και το υπόλοιπο 50%, μέσω δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και πλήρη επιδότηση επιτοκίου, χορήγηση κεφαλαίων κίνησης έως το 35% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, χορήγηση δανείων 15ετούς διάρκειας για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίρια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου και 3μηνη αναστολή πληρωμών δόσεων, ληξιπρόθεσμων και μη.

«Οι ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας από την κυριακάτικη επιδρομή είναι εξίσου εκτεταμένες σε σχέση με αυτές των ετών 2008 και 2009.

 Ισχύει δηλαδή και πάλι αυτή η ιδιότυπη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» που καθιστά επιτακτική την ενεργοποίηση του νόμου και την άμεση οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας η ΕΣΕΕ ζήτησε και την τρίμηνη αναστολή όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που καταστράφηκαν, χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση.

Το ΕΒΕΑ από την πλευρά του ΕΒΕΑ ζήτησε την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την άμεση αποζημίωση των 177 πληγεισών επιχειρήσεων από τα επεισόδια της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας. Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αν.  Γιαννίτση ζήτησε την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, βάσει του άρθρου 20 του Ν. 3775/21.7.2009, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook