Στη λήψη έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνουν την απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από την ελληνική επικράτεια, προχωρά από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προσδιόρισε με σημερινή ανακοίνωσή του την έλλειψη παραγωγής στα 3 γιγαβάτ και δήλωσε ότι τίθεται σε κατάσταση συναγερμού.

«Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι και κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον ομαλό εφοδιασμό των πολιτών με φυσικό αέριο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, λόγω της κακοκαιρίας και της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό.

Τα προβλήματα επάρκειας προέκυψαν από τον συνδυασμό:

– Της παύσης των εξαγωγών ρεύματος από τη Βουλγαρία (την περασμένη Παρασκευή) και τα Σκόπια (τη Δευτέρα) προς την Ελλάδα.

– Της περιορισμένης λειτουργίας των υδροηλεκτρικών, προκειμένου να διαφυλαχθούν υδάτινα αποθέματα, που είναι ήδη χαμηλά, για το καλοκαίρι.

– Των προβλημάτων στην τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο από τον αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου κάλεσε ήδη τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να περιορίσουν την κατανάλωση (κάτι που έχει επιπτώσεις στην παραγωγή ρεύματος) έως ότου φθάσουν στη Ρεβυθούσα δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

– Των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση ρεύματος για θέρμανση, καθώς πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε σόμπες και κλιματιστικά λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου θέρμανσης.

Δείτε εδώ την απόφαση του ΥΠΕΚΑ για απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook