Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου αναθεώρησης του Συντάγματος αποφάσισε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αναθεωρημένο Σύνταγμα έχει παραληφθεί το άρθρο που ώς τώρα ορίζει πως το κυβερνών κόμμα Μπαάθ «ηγείται του έθνους και της κοινωνίας».

«Ο πρόεδρος Άσαντ υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Φεβρουαρίου επί ενός σχεδίου Συντάγματος για τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία» μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.

Όπως αναφέρει το Associated Press, το σχετικό διάταγμα συντάχθηκε από την αναθεωρητική επιτροπή και εστάλη στον Σύρο πρόεδρο την περασμένη εβδομάδα.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των αντικαθεστωτικών τις πρώτες εβδομάδες της εξέγερσης. Όμως πλέον. οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι δεν δέχονται τίποτα λιγότερο από την παραίτηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι πιέσεις της Δύσης προς το καθεστώς εντείνονται το τελευταίο διάστημα, με τη Γαλλία να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Ρωσία ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Διαπραγματευόμαστε ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πείσουμε τους Ρώσους» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Παράλληλα, την Πέμπτη τίθεται προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μία μη δεσμευτική απόφαση που ζητεί από την συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, την στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ο ίδιος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει δηλώσει ότι η αδυναμία συμφωνίας στο ΣΑ -με δεδομένο το βέτο που άσκησαν πρόσφατα Κίνα και Ρωσία- ενθαρρύνει το καθεστώς Άσαντ να συνεχίζει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

Τη θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε και η ύπατη αρμοστής του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι, καταγγέλλοντας ότι οι βιαιότητες κατά των εξεγερμένων συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Πάντως, το καθεστώς συνεχίζει να σφυροκοπά την πόλη Χομς και άλλες περιοχές.

Την Τετάρτη, επίλεκτες συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων εισέβαλαν σε περιοχές της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.

Στρατεύματα από την 4η Μεραρχία και τους Προεδρικούς Φρουρούς έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Μπαρζέχ, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις. Κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως τα στρατεύματα έψαχναν για μέλη της αντιπολίτευσης και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Επίσης, δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν αγωγό πετρελαίου στην πόλη Χομς, την οποία πολιορκούν τα κυβερνητικά στρατεύματα εδώ και έντεκα ημέρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook