Μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους η υποψηφιότητα θεωρούνταν δεδομένη αλλά όχι διακηρυγμένη, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε και επίσημα την Τετάρτη ότι πρόκειται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις 22 Απριλίου για μία δεύτερη θητεία.

Η απόφαση μου ήταν «σοβαρή και όχι αυτόματη», τόνισε.

«Πήρα αυτήν την απόφαση γιατί η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος τα τελευταία τρία χρόνια είδαν μία σειρά από ανεπανάληπτες κρίσεις. Αυτό σημαίνει ότι το να μην ζητήσω νέα εντολή από το γαλλικό λαό θα ήταν εγκατάλειψη των καθηκόντων μου», διευκρίνισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε να δώσει έμφαση στην οικονομία, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διατήρηση του τρόπου ζωής στη Γαλλία.

Αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομία λέγοντας ότι η Γαλλία στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχε την μεγαλύτερη ανάπτυξη (+0,2%) από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. «Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει κρίση»

Ο Σαρκοζί εξήγγειλε ακόμη δημοψήφισμα για τα επιδόματα ανεργίας και την επανεκπαίδευση των ανέργων. Παραδέχτηκε πάντως ότι η ανεργία είναι υψηλή (είναι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 9,3%) αν και «οι πολιτικές μας μόλις αρχίζουν να αποδίδουν».

«Θα προσπαθήσω να πω την αλήθεια· να κάνω τα σωστά ερωτήματα και να προβάλλω δυνατές ιδέες και να πω στους Γάλλους ‘επιλέξετε τώρα’» απάντησε όταν ρωτήθηκε πώς θα διεξάγει την εκστρατεία.

Στον απολογισμό της θητείας του ο Σαρκοζί έμμεσα παραδέχτηκε ότι δεν κατάφερε ότι είχε επιδιώξει: «Δεν ξέρω κανέναν που να έχει επιτύχει στα πάντα».

Προηγείται ο Ολάντ

Την ίδια ώρα της ζωντανής συνέντευξης στην TF1, ο αντίπαλός του από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιούσε μεγάλη συγκέντρωση στη Ρουέν.

Δημοσκοπικά ο Ολάντ τις τελευταίες ημέρες πηγαίνει όλο και καλύτερα εξασφαλίζοντας διαφορά 5-8 μονάδων από τον πρώτο γύρο. Φέρεται ακόμα και να κερδίζει το δεύτερο γύρο εξαιρετικά άνετα με διαφορά 15-20 μονάδων.

Ο αντίπαλός μου, είπε ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένας «αξιότιμος άνθρωπος». Αμφισβήτησε όμως τις πολιτικές του Ολάντ ρωτώντας «πού είναι οι ιδέες που θα προβάλλει;». Το Reuters επισημαίνει ότι το Σαρκοζί θα προβάλει την εμπειρία του έναντι της απειρίας του Ολάντ.

Η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν έχει θέσει και αυτή υποψηφιότητα αλλά δεν έχει ακόμη τις απαραίτητες από το νόμο 500 υπογραφές εκλεγμένων προσώπων. Αν τις εξασφαλίσει, η υποψηφιότητά της που μπορεί να θέσει νέα δεδομένα και στους δύο γύρους της αναμέτρησης.

Χαρακτηριστικά, έρευνα του Harris Interactive φέρνει τους Ολάντ και Σαρκοζί στο 28% και 24% αντίστοιχα και την Λεπέν στο 20%. Έπονται με κάτω από το 13%, κινούνται ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελενσόν.

Στο δεύτερο γύρο επικρατεί ο Ολάντ με 57% έναντι 43% του Σαρκοζί.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook