Περισσότεροι από 120 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί αυτή την εβδομάδα στο Μπαχρέιν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ανέφεραν ακτιβιστές που επισήμαναν ακόμη ότι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στη χώρα που μπήκε ήδη στο δεύτερο χρόνο της.

Ακτιβιστές της οργάνωσης «Συνασπισμός νεολαίας της 14ης Φεβρουαρίου» (είναι η ημέρα κατά την οποία άρχισαν το 2011 οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις) κάλεσαν την Τετάρτη σε νέες διαδηλώσεις μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις που έγιναν με την ευκαιρία την πρώτης επετείου από την σιιτική εξέγερση κατά της σουνιτικής δυναστείας που κυβερνά τη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες.

Την Τρίτη πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν «και 37 από αυτούς ήταν σοβαρά με τραυματισμούς στο κεφάλι και κατάγματα», δήλωσε γιατρός που εργάζεται σε διεθνή οργάνωση αρωγής και δεν θέλησε να κατονομαστεί. Άλλοι 20 ήταν οι τραυματίες τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ ο Αμπντουλτζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλ Ουέφακ της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι συναντήθηκε πριν δύο εβδομάδες με αξιωματούχους της κυβέρνησης οι οποίοι τον ρώτησαν αν η αντιπολίτευση είναι έτοιμη για διάλογο.

«Είπαμε \’ναι\’, αλλά για έναν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο\”, επισήμανε ο Χαλίλ.

Η κυβέρνηση του βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα είχε καταπνίξει την αντικυβερνητική εξέγερση με τη συνδρομή στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κόλπου χωρίς να παρέμβει η διεθνής κοινότητα, πέραν των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στην εξέγερση πρωτοστάτησαν σιίτες που αν και αριθμητικά πλειοψηφούν στη χώρα είναι πολιτικά και κοινωνικά παραγκωνισμένοι.

Πάντως σε παρέμβαση του με επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό κάθε ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στο Μπαχρέιν.

Ο Σαλεχί αναφερόταν στα στρατεύματα της κοινής δύναμης των έξι αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, που αναπτύχθηκαν στο Μπαχρέιν στα μέσα Μαρτίου 2011 για να βοηθήσουν το καθεστώς να αντιμετωπίσει την εξέγερση. Οι μονάδες αυτές που σήμερα βρίσκονται στη χώρα χρησίμευσαν στην προστασία ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων αλλά δεν συνέβαλαν στην καταστολή της εξέγερσης.

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό «η μόνη λύση για να τερματιστεί η πολιτική κρίση είναι η αποκατάσταση ενός δίκαιου διαλόγου μεταξύ του λαού και της εξουσίας στο Μπαχρέιν».

Οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και του Μπαχρέιν επιδεινώθηκαν μετά την καταστολή το Μάρτιο του 2011 από τη σουνιτική δυναστεία του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο ξεκίνησαν οι σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στο Μπαχρέιν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook