Το Ιράν προσέθεσε άλλα 3.000 συστήματα φυγοκέντρισης στα 6.000 που ήδη λειτουργούν στον σταθμό του στη Νατάνζ, δήλωσε χθες ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν ανακοίνωσε την επίτευξη νέων σημαντικών προόδων στον τομέα του πυρηνικού του προγράμματος με τη λειτουργία πιο αποδοτικών συσκευών φυγοκέντρισης και την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου που είναι εμπλουτισμένο σε ποσοστό 20%.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από την εισαγωγή στην καρδιά του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης μιας ράβδου πυρηνικού καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20% «η οποία έχει κατασκευαστεί» στη χώρα.

Η τελετή αυτή διεξήχθη παρουσία του προέδρου Αχμαντινεζάντ, αλλά και των οικογενειών πολλών πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι έχουν δολοφονηθεί, σύμφωνα με την Τεχεράνη, από τις αμερικανικές και τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Φερεϊντούν Αμπασί Νταβανί ανακοίνωσε την κατασκευή μιας νέας γενιάς συσκευών φυγοκέντρισης που είναι αποδοτικές κατά το τριπλάσιο, δηλώνοντας ότι «Είναι μια ισχυρή απάντηση σε όλα τα σαμποτάζ που κάνουν οι Δυτικοί», προσέθεσε.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται την ώρα που το Ιράν και η ομάδα 5+1 αναμένεται να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Μόσχα καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί με την IAEA

Η Μόσχα κάλεσε χθες την Τεχεράνη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όμως προειδοποίησε εναντίον της επιβολής κυρώσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή τη συνεργασία.

Στο επίκεντρο της πολυετούς διαμάχης μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται ο εμπλουτισμός ουρανίου από την Τεχεράνη, καθώς η Δύση φοβάται ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

Μία αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ αναμένεται στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Ιράν για να λάβει εξηγήσεις από την Τεχεράνη για κάποια σημεία του πυρηνικού της προγράμματος.

«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνεργασία μεταξύ ΙΑΕΑ και Ιράν», υπογράμμισε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν είχε επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο ιρανός διαπραγματευτής για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί απάντησε στην επιστολή που είχε αποστείλει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως μετέδωσε το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook