Σε επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε ο δείκτης της ανεργίας στην Πορτογαλία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, φτάνοντας στο 14%, έναντι 12,4% το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΙΝΕ).

Ενώ η ύφεση σοβεί στην Πορτογαλία, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ξεπέρασε τους 770.000 στο τέλος του χρόνου -και αυτό, ενώ η Λισαβόνα (που βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ) βρίσκεται σε λιτότητα και η οικονομία της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος ακόμη περισσότερο κατά 3%.

Η ανεργία στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 14-24 ετών έφθανε το 35,4% στα τέλη του 2011.

Ο Κάρλους Ζουρίνιο, του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα στοιχεία της ανεργίας, αποδίδοντας την αύξηση της ανεργίας στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου υπό την πίεση των δανειακών συμβάσεων ύψους 78 δισ. ευρώ που συνομολόγησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μιγκέλ Ρίβας παραδέχθηκε πως τα ποσοστά αυτά είναι «ανησυχητικά», αλλά αντιστάθμισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «στην ορθή κατεύθυνση» όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κατά τον οικονομολόγο Φρανσίσκου Μαντελίνου είναι δύσκολο να συγκρατηθεί το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 15% μέσα στο 2012.

Εάν η κυβέρνηση επιβάλλει «περισσότερες θυσίες» στους Πορτογάλους, θα εξακολουθήσουν να χάνονται θέσεις εργασίας, τονίζει η Μαρίνα Αϊβέκα του Αριστερού Μπλοκ. Η ίδια ζήτησε να εφαρμοσθούν «μέτρα που θα ευνοούν τις δημόσιες επενδύσεις».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook