Με αφρομή τα κρούσματα βίας που έχουν παρατηρηθεί φέτος και ειδικά το τελευταίο διάστημα κατά των διαιτητών μπάσκετ στα τοπικά πρωταθλήματα ο ΣΥΔΚΑΚ αποφάσισε να απέχουν τα μέλη του από τους αγώνες των τοπικών πρωταθλημάτων το Σαββατοκύριακο και πλέον όλα τα ματς είναι στον αέρα.

Ο ΣΥΔΚΑΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφήνει και αιχμές για την στάση που έχει τηρήσει η ΕΚΑΣΚ στα συγκεκριμένα κρούσματα βίας , θεωρώντας ότι η στάση της θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΔΚΑΚ αναφέρει :

«Το τελευταίο δεκαήμερο – σε παιχνίδια πρωταθλημάτων υποδομών της Ένωσης – συνέβησαν αλλεπάλληλα κρούσματα βιαιοπραγίας κατά διαιτητών μελών του Συνδέσμου μας. Τα γεγονότα αυτά έχουν θορυβήσει αρκετά τους διαιτητές μας, οι οποίοι νιώθουν πλέον απροστάτευτοι στις ορέξεις κάθε θερμοκέφαλου (ή μάλλον ανεγκέφαλου) φιλάθλου, παράγοντα ή γονέα, ο οποίος νομίζοντας ότι συνεισφέρει στην πρόοδο του αθλήματος, παραδίδει μαθήματα τραμπουκισμού και προπηλακισμού στη νεότερη γενιά φιλάθλων κι αθλητών.

Εκτός αυτών όμως, διαπιστώνουμε ότι τόσο οι ομάδες που φιλοξενούν στις τάξεις τους, τους συγκεκριμένους ταραξίες (είτε στη διοίκηση, είτε σαν γονείς αθλητών), όσο και η ίδια η Ένωση με τη συμπεριφορά της (επιβάλλοντας τις ελάχιστες δυνατές ποινές), δεν προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο, αφήνοντας ανεξέλεγκτους όσους βλάπτουν με τη βίαιη συμπεριφορά τους το άθλημα. Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσες ημέρες απ’ τα δυσάρεστα γεγονότα χειροδικίας (στην μία περίπτωση) κι απόπειρας χειροδικίας (στην άλλη) και οι δυο ομάδες δεν δημοσίευσαν κάποια ανακοίνωση για να κατονομάσουν τους υπαίτιους και να καταδικάσουν τα επεισόδια κατά των διαιτητών. Αντ’ αυτού η ΕΚΑΣΚ θεώρησε σκόπιμο να παραπέμψει τους διαιτητές του αγώνα «Εργοτέλης – Ιεράπετρα» στην ΚΕΔ/ΕΚΑΣΚ, χρησιμοποιώντας βίντεο απ’ τις κάμερες ασφαλείας του γηπέδου και χωρίς να έχει προηγηθεί έγγραφη αναφορά από μέλος της, γεγονότα τα οποία αποτελούν σοβαρή παρατυπία. Σαν να μην έφθανε αυτό, επέδειξε περίσσια εμπάθεια εις βάρος τους, κοινοποιώντας την παραπομπή στην ΚΕΔ/ΕΟΚ, γεγονός το οποίο αποτελεί πρωτοτυπία σε πανελλήνιο επίπεδο.

Οι πράξεις αυτές, παρά τις προφορικές σας διαβεβαιώσεις, δεν καλλιεργούν κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας. Αντιθέτως – λόγω του καθεστώτος πληρωμών που υφίσταται φέτος στα πρωταθλήματα – η στάση της Ένωσης και των σωματείων της δείχνει σαν να θέλουν να επιβάλουν στους διαιτητές την άποψη «εμείς σας πληρώνουμε και θα κάνετε ότι θέλουμε».

Στα πλαίσια αυτά και με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των μελών μας καθιστούμε πλέον σαφή την οδηγία μας προς όλους τους διαιτητές του Συνδέσμου μας, γι’ άμεση διακοπή – εις βάρος του υπαίτιου σωματείου – κάθε αγώνος στον οποίο θα παρατηρηθεί πράξη ή απόπειρα βιαιοπραγίας κατά διαιτητή (όπως εξ άλλου προβλέπεται και από τους κανονισμούς). Επιπρόσθετα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας αποφάσισε όπως:

Υποστηρίξει ηθικά και οικονομικά τη μήνυση που έχει υποβάλει ο συνάδελφος κος Θ.Μπανασάκης για τη χειροδικία που ασκήθηκε εναντίον του από φίλαθλο της γηπεδούχου ομάδας, μετά το παιχνίδι παίδων «Εργοτέλης – Ιεράπετρα» στις 4/2/12.
Υποβάλει εντός των ημερών, καταγγελία στην εισαγγελία Ηρακλείου, συνοδευόμενη απ’ το υλικό του παιχνιδιού (φύλλο αγώνος, εκθέσεις διαιτητών) εφήβων «Ηράκλειο – Ηρόδοτος» που πραγματοποιήθηκε στις 13/2/12, για τις περαιτέρω ενέργειες της. Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του σχετικού νόμου περί βίας σε αθλητικούς χώρους ασκείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας θα απέχουν απ’ τους αγώνες του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ενώ τη Δευτέρα 20/2/12 έχουμε ήδη συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση κατά την οποία θα επανεξετάσουμε τη στάση μας.
Απολογούμαστε για την όποια ταλαιπωρία δημιουργήσουμε σε σωματεία τα οποία δεν έχουν δημιουργήσει ποτέ επεισόδια, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προφυλάξουμε τόσο τη σωματική ακεραιότητα των μελών μας, όσο και την αξιοπιστία του ίδιου του αθλήματος που υπηρετούμε.

Ενημερώνουμε παράλληλα όλα τα σωματεία της Κρήτης πως, σε περίπτωση που σημειωθούν ξανά αντίστοιχα κρούσματα βίας σε βάρος μελών του ΣΥΔΚΑΚ, δεν θα διευθύνει ξανά διαιτητής του Συνδέσμου μας αγώνα που συμμετέχει οποιοδήποτε τμήμα του σωματείου, του οποίου οι παράγοντες ή φίλαθλοι-γονείς δημιούργησαν τα επεισόδια.

Καταλήγοντας, καλούμε την Ένωση να μεριμνήσει για την όσο το δυνατόν συντομότερη συνάντηση μας με τα σωματεία της δύναμης της, ούτως ώστε να τους εκφράσουμε κατ’ ιδίαν τις απόψεις μας και να τους αναλύσουμε τα θέματα & προβλήματα που χρήζουν επίλυσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook