Mε κυρίαρχο θέμα την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, επίσης, να απασχολήσει και η νέα κοινοβουλευτική πραγματικότητα, μετά τη διαγραφή των 22 βουλευτών που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών σχημάτων από τους διαγραμμένους βουλευτές.

Η συζήτηση για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου άνοιξε μετά τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ο δρόμος για τις εθνικές εκλογές θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαμηνύσει στους στενούς συνεργάτες του και στους βουλευτές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει άμεσα σε φάση προετοιμασίας για τις βουλευτικές εκλογές.

Σε περίπτωση που το αίτημα για επιτάχυνση της διαδικασίας γίνει αποδεκτό, τότε ενδεχομένως το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο για να καθορίσει τη σειρά και τον χρόνο των διαδικασιών.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίασε το πολιτικό του μανιφέστο για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου και αρκετών βουλευτών του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της άμεσης διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου, τονίζοντας: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει τις επόμενες μέρες. Δεν αναφέρομαι στις επόμενες εβδομάδες απλώς, ξέροντας τι λέω, ομιλώ για τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος παρέθεσε μια σειρά προτάσεων για το πώς θα πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, ενώ ζήτησε να γίνει αυστηρή οδυνηρή αυτοκριτική για την προεκλογική στρατηγική του 2009.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για τη χώρα, διατυπώνοντας την άποψη ότι εάν γίνουν τώρα εθνικές εκλογές και έρθει καινούρια κυβέρνηση, θα χαθεί όλο το 2012.

«Μας ενδιαφέρει να είμαστε ενωμένοι» τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος και μίλησε για την ανάγκη ανασύστασης του Κινήματος.

«Δυστυχώς, η παλιά αγαπημένη μου έκφραση για το ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ ηχεί παράδοξα τώρα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί, το έχω πει πολλές φορές, και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά και πρέπει να το επανασυστήσουμε. Πρέπει λοιπόν να ανασυστήσουμε και να αναστήσουμε το Κίνημα, την παράταξη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Εν τω μεταξύ, ζήτημα επιστροφής των στελεχώ που διαγράφηκαν έθεσε ο Χρήστος Παπουτσής.

«Η δύναμη του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον κοινό αγώνα όλων όσων πιστεύουν στην αξία της οργανωμένης πολιτικής δράσης και στο σεβασμό στις κοινωνικές δυνάμεις που μας έφεραν στην εξουσία» είπε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε:

«Συνεχίζοντας να αγωνίζομαι για την πολιτική ενότητα και το ιδεολογικό πλαίσιο του Κινήματος στη σύγχρονη εποχή, αρνούμαι να αποδεχθώ τη θεωρία του ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται ως πραγματικότητα. Στην εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για τη χώρα και το λαό, το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη όλα τα στελέχη του, όλους τους βουλευτές του, στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται, καλούμαστε, οργανωμένα, συντεταγμένα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να έχουμε αλλά έχοντας επίγνωση της σημασίας που έχει για την ίδια τη χώρα η ενότητα μας να προχωρήσουμε στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος μας και να δώσουμε τη μάχη των επερχόμενων εκλογών» είπε στην εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook