Η κυβέρνηση της Σλοβενίας τείνει προς το «πάγωμα» της αμφιλεγόμενης διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Επιστημών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ζιγκ Τουρκ.

«Δεν βλέπουμε πρακτική ανάγκη για τη Σλοβενία να επικυρώσει τη συμφωνία αυτή τη στιγμή» ανέφερε ο κ. Τουρκ τονίζοντας ότι το θέμα συζητήθηκε άτυπα και ότι οριστικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Ράντοβαν Ζέριαβ.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Σλοβενίας θα μιλήσει για την ACTA σε δημόσια παρουσίαση απόψεων που οργανώνεται σήμερα από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενικής Βουλής.

Η συζήτηση στη Βουλή συμπίπτει με τη δεύτερη διαδήλωση κατά της ACTA στη Σλοβενία (η πρώτη διοργανώθηκε πριν από δύο εβδομάδες) που πραγματοποιείται από ακτιβιστές του διαδικτύου.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 26 Ιανουαρίου στο Τόκιο από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 22 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας.

Η υπογραφή της ACTA προκάλεσε οργή σε όλη την Ευρώπη και αρκετές χώρες έχουν ήδη σταματήσει τις διαδικασίες επικύρωσής της, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία.

Η συμφωνία στοχεύει στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και της on - line πειρατείας, αλλά οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε λογοκρισία και σε αδιάκριτη παρακολούθηση των χρηστών του ίντερνετ.