Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει ετοιμάσει την απάντησή της όσον αφορά στη διαδικασία για την παραβίαση της νομοθεσίας που ξεκίνησε σε βάρος της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τους αμφιλεγόμενους νόμους που έχει περάσει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Η απαντητική επιστολή της ουγγρικής κυβέρνησης ετοιμάστηκε το έγγραφο θα σταλεί στις Βρυξέλλες την Παρασκευή», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο MR1.

Από τις 17 Ιανουαρίου σε βάρος της Βουδαπέστης έχουν κινηθεί τρεις τέτοιες διαδικασίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας φόβους για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, της Δικαιοσύνης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έδωσε στη χώρα διορία ενός μήνα προκειμένου να τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο Όρμπαν σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να προσθέσει ορισμένα «σημεία» αλλά όχι «κάτι το καινοφανές» και ότι αναμένει «μια σχετικά απλή διαπραγμάτευση». Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη και στη συνταξιοδότηση των δικαστών, είπε ότι «είναι σε εξέλιξη μια βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που αφορά και τους δικαστές».

«Αφού λάβουμε την απάντηση των Βρυξελλών, αν δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις απόψεις μας, η κυβέρνηση θα καταθέσει αμέσως στο κοινοβούλιο τις τροπολογίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, την ίδια ώρα που η Βουδαπέστη ετοιμάζεται να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να εξετάσει αν οι νόμοι που υιοθέτησε η Ουγγαρία παραβιάζουν «τις ευρωπαϊκές αξίες» και απειλεί να στερήσει από τη χώρα τα δικαιώματά της, εφόσον αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου θα αναλάβει να εξετάσει το θέμα, όπως αποφασίστηκε στο Στρασβούργο. Την πρόταση υπερψήφισαν οι Πράσινοι, η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι, όχι όμως και οι Συντηρητικοί, η πολιτική «οικογένεια» του Ορμπάν.

Με βάση την έκθεση που θα συντάξει η επιτροπή το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να εφαρμόσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, με το οποίο μπορεί να στερήσει από μια χώρα το δικαίωμα ψήφου. Η επιτροπή καλείται να διαπιστώσει αν η Ουγγαρία σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τον πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης και την πολιτική εναλλαγή στο νέο εκλογικό νόμο της.

Οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετέχει και το Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν, κατέθεσαν ένα δικό τους ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν «να απορριφθούν οι αβάσιμες επιθέσεις κατά της Ουγγαρίας», μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook