Την παραίτησή του υπέβαλλε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος μετά την είδηση της ληστείας στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας.

Ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στο μουσείο, ακινητοποίησαν τη μία και μοναδική φύλακα και αφαίρεσαν ανενόχλητοι δεκάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας.

 Ο κ. Γερουλάνος παραιτήθηκε με αφορμή το πλιάτσικο στο Μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος -κατά πάσα πιθανότητα- δεν θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Γερουλάνου.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αν ο κ. Γερουλάνος θα επιμείνει στην παραίτησή του.

Κι αυτό διότι η ληστεία στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας είναι η δεύτερη μεγάλη κλοπή μέσα σε διάστημα 40 ημέρων.

Είχε προηγηθεί, στις 9 Ιανουαρίου μια πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι δράστες είχαν αρπάξει μια ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, με τίτλο «Γυναικείο κεφάλι», ένα πρώιμο έργο του Πιέτ Μοντριάν και ένα ιταλικό σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα.

 Με αφορμή την ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη είχε γίνει μεγάλη συζήτηση για το βαθμό φύλαξης ανεκτίμητων θησαυρών στα ελληνικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.

Κι αυτό διότι, λόγω των περικοπών, η πολιτεία περιόρισε και τα κονδύλια αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που ήταν επιφορτισμένο με την φύλαξη των θησαυρών του ελληνικού πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί δύο κουκουλοφόροι αφαίρεσαν αρχαία αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα και όπως έγινε γνωστό, στις 7.30 το πρωί δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο μουσείο και αφού ακινητοποίησαν τη φύλακα, αφαίρεσαν τουλάχιστον 65 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους, σπάζοντας τις προθήκες.

Οι δράστες έσπαγαν με σφυρί τις προθήκες και αφαιρούσαν τα αντικείμενα ανενόχλητοι αφού την φρουρό του μουσείου την είχαν συνέχεια μαζί τους με την απειλή του όπλου για να μην ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι δράστες πήραν ακόμη αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τους δράστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φορούσαν κουκούλες για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κατάφεραν να απομακρυνθούν πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία.

Τα εκθέματα προέρχονταν από τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας μας και φιλοξενούνταν στο μουσείο.

Ήδη έχει ειδοποιηθεί το Υπουργείο και εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει η Γενική Γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη.


protothema.gr