Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το περασμένο καλοκαίρι, ζήτησε από τους συνηγόρους του να υποστηρίξουν ότι είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του στην επερχόμενη δίκη του, ανακοίνωσε σήμερα η υπερασπιστική του ομάδα.

Ο Μπρέιβικ είναι «πεπεισμένος ότι έχει σώας τας φρένας και είναι ανένδοτος στην αντίθεσή του με την αξιολόγηση στην πρώτη (ψυχιατρική) έκθεση. Πρέπει να δράσουμε με βάση τις οδηγίες του», δήλωσε στην εφημερίδα του Όσλο Dagbladet ο δικηγόρος Γκέιρ Λίπεσταντ.

Τον Νοέμβριο δύο διορισμένοι από το δικαστήριο ψυχίατροι αποφάνθηκαν ότι ο Μπρέιβικ πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Στη συνέχεια μαζί τους συμφώνησε επιτροπή ψυχιάτρων και ψυχολόγων του Νορβηγικού Ιατροδικαστικού Συλλόγου. Όμως άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν τη διάγνωση προκαλώντας έτσι δημόσιο διάλογο.

Στις αρχές της εβδομάδας το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας επικύρωσε την απόφαση να υποβληθεί ο Μπρέιβικ σε νέα ψυχιατρική εξέταση. Όπως είπε η δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου του Όσλο Βένκε Ελίζαμπεθ Άρντσεν στις 13 Ιανουαρίου, απαιτείται δεύτερη γνώμη για την ψυχική υγεία του Μπρέιβικ.

Η νέα εξέταση θα πραγματοποιηθεί στην φυλακή όπου κρατείται και θα ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της δίκης στις 16 Απριλίου.

Ο Μπρέιβικ είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους νέους ειδικούς, είπε ένας άλλος δικηγόρος του.

Έχει ζητήσει πριν συναντηθούν μαζί του να διαβάσουν τα αντίγραφα των καταθέσεων του στην αστυνομία και το 1.500 σελίδων «μανιφέστο» του που ανέβασε στο Ίντερνετ πριν από τις επιθέσεις της 22ης Ιουλίου. Αυτό θα εξασφάλιζε ότι έχουν «το απαραίτητο υπόβαθρο», είπε ο δικηγόρος Τορντ Γιόρντετ.

«Θέλει να αποδείξει ότι έχει σώας τας φρένας και να υποβληθεί σε ενδελεχή αξιολόγηση», είπε ο Γιόρντετ και πρόσθεσε ότι ο Μπρέιβικ επιθυμεί να ηχογραφηθούν οι νέες συνεδρίες.

Ο Μπρέιβικ έχει παραδεχτεί ότι πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση με στόχο κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, στις 22 Ιουλίου, και στη συνέχεια σκότωσε 69 ανθρώπους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος που πραγματοποιούνταν σε νησί κοντά στην πρωτεύουσα.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι πράξεις του αποσκοπούσαν στο να τιμωρήσουν την κυβέρνηση για την υπέρ των μεταναστών πολιτική της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook