Συνολικά 137 εργάτες σε ένα κινέζικο εργοστάσιο που κατασκεύαζε οθόνες αφής για τα iPhone της Apple δηλητηριάστηκαν από ένα τοξικό χημικό το 2009, αποκάλυψε σήμερα ο εργοδότης τους.

Συνδικαλιστές είχαν νωρίτερα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στα εργοστάσια της Κίνας που κατασκευάζουν εξαρτήματα των τηλεφώνων της Apple, κάνοντας αναφορές σε υπερβολικά πολλές ώρες εργασίας, χαμηλούς μισθούς και έντονες πιέσεις που δέχονται οι εργάτες.

Το 2009, 137 εργάτες του εργοστασίου Wintek Corp στην πόλη Σουζού στην ανατολική Κίνα δηλητηριάστηκαν μετά την έκθεσή τους στο χημικό προϊόν n-hexane που χρησιμοποιείται για να καθαριστεί το γυαλί των οθονών των τηλεφώνων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει την έδρα της στην Ταϊβάν, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ένας απο τους εργάτες υποβάλλεται ακόμη σε θεραπεία», όμως οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος αυτός.

Μετά το ατύχημα «σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε το n-hexane και το αντικαταστήσαμε με οινόπνευμα, παρόλο που δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εργάτες που δηλητηριάστηκαν έλαβαν αποζημιώσεις ύψους έως και 100.000 γουάν (10.800 ευρώ).

ΑΠΕ