\”Όπως όλοι ήδη γνωρίζετε, η Ελλάδα περνάει μια από τις δυσκολότερες φάσεις της ιστορίας της, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Μέσα από την κρίση αυτή, ο ρόλος της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας είναι να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής μας οικονομίας, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες, καινοτομίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στη στήριξη των υπαρχόντων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Και στρατηγική μας επιλογή σ \’αυτό το πλαίσιο είναι ένας και βασικός πυλώνας: αυτός του τουρισμού\”.

Με αυτόν τον τρόπο ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εξήγησε την ιδιαίτερη σημασία του τουριστικού κλάδου για την οικονομικής ανάπτυξη της περιφέρειας. Τόνισε, δε, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αναπτύξουν περαιτέρω τον τουρισμό, μέσω της δημιουργίας δικτύων και της στενής διασυνοριακής συνεργασίας.
 
Μαζί με τις ηλιόλουστες πεντακάθαρες παραλίες με γαλανά νερά, τα οποία κάθε χρόνο κερδίζουν γαλάζιες σημαίες και προσελκύουν πλήθος επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες και από όλα τα άκρα του πλανήτη, η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει ήδη με υποδομή και εμπειρία για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ιαματικός, ο γαστρονομικός, ο οικολογικός τουρισμός κλπ.

Αυτό επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξη Τύπου προς τα βουλγαρικά και ξένα ΜΜΕ στην οποία παρουσίασε λεπτομερώς σήμερα τον εξαιρετικό συνδυασμό φυσικών καλλών, μοναστηριών, αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας φήμης και ιστορικής σημασίας, το ανεπανάληπτο Άγιο Όρος και όλο τον πλούτο αξιοθέατων, που προσφέρουν στον ξένο αλλά και στον Έλληνα τουρίστα οι έξι πρώην νομοί, ενωμένοι στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας .

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανεπτυγμένη υποδομή και στην παράδοση της \”πρωτεύουσας\” της περιφέρειας Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό τουρισμό. \”Τα κυριότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι η ιστορία τριών χιλιάδων και περισσοτέρων χρονών, που ξεκινάει από το Βασίλειο της Αρχαίας Μακεδονίας”, τόνισε και πρόσθεσε ότι η περιοχή διαθέτει σημαντικότατα αξιοθέατα, μερικά από τα οποία ανήκουν, μάλιστα, στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι η Βεργίνα, το Άγιον Όρος και οι βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλονίκης.

\”Χρόνια τώρα οι δεσμοί φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων ενδυναμώνονται. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι δύο συνδετικοί κρίκοι που μας ενώνουν ακόμα περισσότερο\”. Με αυτό τον τρόπο χαιρέτισε τους εκπροσώπους του Τύπου και τους επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρουσίασης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο αντιπεριφερειάρχης της Δράμας, Γιάννης Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην δυναμική ανάπτυξη της τουριστικής υποδομής στους πέντε πρώην νομούς, που εντάχτηκαν πρόσφατα στην περιφέρεια, οι παραλίες της οποίας είναι πια ευρύτατα γνωστές στους Βούλγαρους και στους κατοίκους άλλων Βαλκανικών χωρών. Μεγάλο πλεονέκτημα για τους Βούλγαρους και τους άλλους ξένους τουρίστες στα θέρετρα του Βόρειου Αιγαίου αλλά και στα δύο νησιά της περιφέρειας, Θάσος και Σαμοθράκη, έγινε η Εγνατία οδός που διευκολύνει ουσιαστικά την πρόσβαση και τη μετάβαση των τουριστών.

Μαζί, άλλωστε, και με τις νέες διόδους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τα οποία άνοιξαν στα τελευταία χρόνια ενώ φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει και ο συνοριακός σταθμός μεταξύ της βουλγαρικής πόλης Κίρτζαλι και της Κομοτηνής, σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο. Ζωηρό ενδιαφέρον στους εκπροσώπους του βουλγαρικού Τύπου προκάλεσε η ιδέα του αντιπεριφερειάρχης Δράμας για εγκατάσταση συνεργασίας, κοινών πακέτων και τουριστικών ανταλλαγών του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρός με το βουλγαρικό Μπάνσκο.

isotimia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook