Αρκετά επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, όπου το σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου διεξήχθη το δεύτερο μέρος στο Ξίφος Μονομαχίας.
Ο Ματθαίος Στιούκης έφερε τη μεγαλύτερη διάκριση για την Α.Λ.Ξ.Χ. με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο ατομικό του Ξίφους Μονομαχίας Εφήβων.  Στους \”16\” βρέθηκε η Μαρία Μαρκαντωνάκη στο Ξίφος Ασκήσεως Νεανίδων, ενώ στην 5η θέση βρέθηκε τα κορίτσια στο ομαδικό του Ξίφους Ασκήσεως Νεανίδων και τα αγόρια στο ομαδικό του Ξίφους Μονομαχίας Εφήβων.
Αναλυτικά η σχετική ενημέρωση από την Α.Λ.Ξ. Χανίων:
Χάλκινο ο Ματθ. Στιούκης στο Ατομικό του Ξίφους Μονομαχίας Εφήβων,

Στη δεκαεξάδα η Μαρία Μαρκαντωνάκη στο Ξίφος Ασκήσεως Νεανίδων.Πέμπτη θέση τα Κορίτσια μας στο Ομαδικό του Ξίφους Ασκήσεως Νεανίδων

Πέμπτη θέση τα αγόρια μας στο Ομαδικό του Ξίφους Μονομαχίας Εφήβων.

Το Σαββατοκύριακο 11 -12 Φεβρουαρίου έγινε το δεύτερο μέρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων – Νεανίδων στο Ξίφος Μονομαχίας. Είχε προηγηθεί στις 4 – 5 Φεβρουαρίου το πρώτο μέρος με το Ξίφος Ασκήσεως και τη Σπάθη.

Η Α.Λ.Ξ.Χανίων συμμετείχε στο Ξίφος Ασκήσεως με την ομάδα των Νεανίδων με τις : Νεφέλη Μανουδάκη, Θέμιδα Κρασουδάκη, Μαρία Μαρκαντωνάκη , Κατερίνα Παπαδουλάκη και Κατερίνα Μπομπολάκη. Τακορίτσια αγωνίστηκαν το Σάββατο στο ατομικό. Η Μαρκαντωνάκη έδειξε για μια ακόμη φορά την κλάση της και , αν και προέρχεται από τις Παγκορασίδες, κατάφερε να μπεί στη δεκαεξάδα της γενικής κατάταξης αποκτώντας έτσι το δικαίωμα να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών το Μάρτιο. Πέρασε την φάση των ομίλων, νίκησε την Αντωνίου για την δεκαεξάδα αλλά κόπηκε από τη Χαλδαίου για την οκτάδα. Η Μπομπολάκη και η Παπαδουλάκη πέρασαν από τη φάση των ομίλων αλλά σκόνταψαν στο πρώτο νοκάουτ και πήραν την 22η και 26η θέση αντίστοιχα. Οι Μανουδάκη και Κρασουδάκη ήταν μάλλον εκτός κλίματος και δεν κατάφεραν να περάσουν από τη φάση των ομίλων.

Την Κυριακή τα κορίτσια αγωνίστηκαν στο ομαδικό με τον Ο.Ξι.Φλώρινας από τον οποίο έχασαν με 45 – 33. Κατέλαβαν τελικά την Πέμπτη θέση στην κατάταξη.

Γενικότερα:
Η ΑΕΚ μαζί με το Αιγάλεω κέρδισαν τις εντυπώσεις στο 1ο μέρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ξιφασκίας Εφήβων/Νεανίδων. Οι δύο σύλλογοι, με μια πολύ πληθωρική και δυναμική παρουσία, συγκέντρωσαν τα μισά (από τα 28) μετάλλια (6 ατομικά και 8 ομαδικά !) στο ξίφος ασκήσεως και τη σπάθη, που περιλάμβανε η 1η αυτή “ενότητα”. Μερίδιο στη γενική εικόνα απέσπασαν, επίσης, τα Εκπ.Κωστέα/Γείτονα (4 μετάλλια), το Κορδελιό, η ΓΕ Φλώρινας και ο Πανελλήνιος (από 2).
Πέρα από τη μεγάλη συμμετοχή (178 αθλητές/τριες), αξίζει να σταθούμε:
Στην επιτυχία της 15χρονης Κατερίνας Κοντοχριστοπούλου να κατακτήσει τον πανελλήνιο τίτλο Νεανίδων για 3η συνεχόμενη χρονιά, αλλά και στο καρέ μεταλλίων από τον ΑΟΞ Αιγάλεω στο συγκεκριμένο όπλο (!).
Στις παρθενικές πρωταθληματικές πρωτιές για την ΑΕΚ στη σπάθη (Ρομπέρτο Ντάβολι & Αριάννα Σακελλαρίου).
Στο 2ο χρυσό την τρέχουσα περίοδο για τον Γιώργο Μπουρουλίδη/Μ. Αλέξ. Κορδελιού.
Συγκεκριμένα στους ΕΦΗΒΟΥΣ πανελληνιονίκες αναδείχτηκαν:
Στη σπάθη: ATOMIKA: Ντάβολι/ΑΕΚ (15/8 στον τελικό τον Γιακουμάτο/Εκπ. Κωστέα), 3οι Κακαριάρης/ΠΓΣ & Ποτού/Εκπ. Κωστέα. ΟΜΑΔΙΚΑ: Eκπ. Κωστέα/Γείτονα (Ποτού, Γιακουμάτος, Πολιάκωβ, Συριόπουλος) 45/40 στον τελικό την ΑΕΚ, 3η θέση Πανελλήνιος.
Στο ξίφος ασκήσεως: ATOMIKA: Μπουρουλίδης/Μ. Αλέξ. Κορδελιού (15/10 στον τελικό τον Αποστολίδη/ΑΟΞ Αιγάλεω), 3οι Μπεσίρης και Σούλιος του ΑΟΞ Αιγάλεω. ΟΜΑΔΙΚΑ: AOΞ Αιγάλεω (Μπεσίρης, Παναγιωτόπουλος, Αποστολίδης, Μακρυγιαννάκης) 44/35 στον τελικό τον Αθηναϊκό, 3η θέση Μ. Αλέξ. Κορδελιού.
Στις ΝΕΑΝΙΔΕΣ τα μετάλλια κατέκτησαν:
Στη σπάθη: ATOMIKA: Σακελλαρίου/ΑΕΚ (15/14 στον τελικό τη Δήμκου/ΓΕΦ, η οποία αγωνίσθηκε στους δύο τελευταίους αγώνες με έντονες στομαχικές διαταραχές), 3ες Γκουντουρά/ΑΕΚ & Κυρτσιά/Εκπ. Κωστέα. ΟΜΑΔΙΚΑ: ΑΕΚ (Χουρί Μ., Σακελλαρίου, Γκουντουρά, Μπένου) 45/19 στον τελικό τη ΓΕΦ, 3η θέση Αθ. Λέσχη.
Στο ξίφος ασκήσεως: ΑΤΟΜΙΚΑ: Koντοχριστοπούλου (13/7 στον τελικό τη Στεφανή), 3ες Σουλίου  & Χαλδαίου (όλες του ΑΟΞ Αιγάλεω). ΟΜΑΔΙΚΑ: AOΞ Αιγάλεω (Κοντοχριστοπούλου, Σουλίου, Στεφανή, Πλιώτα, Κοντοχριστοπούλου) 45/23 στον τελικό τη ΛΟ Αιγάλεω, 3η θέση ΟΞΙΦ

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου έγινε το δεύτερο μέρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Ξίφος Μονομαχίας Εφήβων – Νεανίδων. Η Α.Λ.Ξ.Χανίων, εν μέσω απεργιών και αντιξοοτήτων, κατάφερε να στείλει τέσσερα αγόρια στο Πρωτάθλημα. Την αποστολή αποτέλεσαν οι: Ματθαίος και Ιωάννης Στιούκης, ο Χαράλαμπος Ανδρεάκης και ο Αναστάσης Χατζηδάκης με τον προπονητή τους κο Κωνσταντινόπουλο.

Ο Ματθαίος με εξαιρετική εμφάνιση κατάφερε να περάσει αήττητος από τη φάση των ομίλων .και να πάρει την πρώτη θέση στην αρχική κατάταξη μετά τη φάση των ομίλων. Στ συνέχεια μπήκε στους 32 νικώντας τον Κανταρτζή με 15/9, στους 16 νικώντας τον Μπαρώνο με 15/14, στους 8 νικώντας τον Μπρούζα με 4/3. Την πορεία του προς τον τελικό ανέκοψε ο μετέπειτα αργυρός πρωταθλητής της διοργάνωσης Τσώκας με 15/9. Ητρίτη θέση και το Χάλκινο μετάλλιο του δίνει το δικαίωμα στην επιδότηση της βαθμολογίας  Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα Α.Ε.Ι. σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς καθώς συμμετείχαν αθλητές από 18 Σωματεία.

Ο Ανδρεάκης κατάφερε να περάσει στους 32 νικώντας τον Κυπραίο με 14/12 και στη συνέχεια στους 16 νικώντας τον Παπαγγελόπουλο με 13/12. Στη συνέχεια έχασε τη θέση στην οκτάδα από το Μεταξά με 14/13. Κατέλαβε τελικά τη15η θέση που του δίνει το δικαίωμα να αγωνιστεί μαζύ με το Ματθαίο Στιούκη στο ατομικό του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών το Μάρτιο. Ο Χατζηδάκης μπήκε στους 32 νικώντας με 15/5 τον Κουλό αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τον παλιό του γνώριμο Γουρλεμάκη για μια θέση στους δεκαέξι και κατέλαβε την 22η θέση. Ο Ιωάννης Στιούκης είχε μια άτυχη μέρα καθώς έχασε στο πρώτο κιόλας νοκάουτ από τον Νικολάου με 15/14 και περιορίστηκε στην 49η θέση.

Στο ομαδικό της Κυριακής τά αγόρια ξεκίνησαν από την Τρίτη θέση της αρχικής κατάταξης. Κατατρόπωσαν με 45/8 την ομάδα της Καρδιανης και διατήρησαν τη θέση τους στην οκτάδα. Στη συνέχεια μετά από μια σειρά αντίθετων συγκυριών έχασαν τη θέση στην τετραδα και τη διεκδίκηση των μεταλλίων καθώς έχασαν από τη ομάδα του Κολλεγίου Νέου Ηρακλείου με ένα μόλις πόντο διαφορά (43/42). Κατέλαβαν τελικά την Πέμπτη θέση.

Γενικά

Θρίαμβος της Φλώρινας στο Εφηβικό: Kυρίαρχος αναδείχτηκε ο Όμιλος Ξιφασκίας Φλώρινας στη 2η “ενότητα” του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων, όπου είχαμε 118 συμμετοχές. Στους αγώνες που έγιναν, το Σαβ/κο στο ΟΑΚΑ, ο ακριτικός σύλλογος έκανε σπουδαία εμφάνιση και “σήκωσε” συνολικά 6 μετάλλια (σε μάξιμουμ 10) στο ξίφος μονομαχίας (ένα περισσότερο από πέρυσι), ενώ είχε κι άλλα τρία πλασαρίσματα στην α΄ 8άδα (!). Ειδικότερα:

Στα ατομικά Εφήβων ο Κώστας Μέκρας (ο οποίος μέχρι πέρυσι αγωνιζόταν στο ξίφος ασκήσεως) νίκησε 15/8 στον τελικό τον (πρωταθλητή Ελλάδος 2011) Νίκο Τσώκα/ΟΞΙΦ και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, που είναι και το παρθενικό του στο ξίφος μονομαχίας. Στην Τρίτη θέση ο «δικός μας» Ματθαίος Στιούκης και ο Φιλιππούσης του Οδ. Χαλανδρίου.

Στα ατομικά Νεανίδων η ολυμπιονίκης Γιάννα Χρήστου, είδε τρεις “μαθήτριές” της στο βάθρο, με τη Γεωργία Αθανασίου/ΟΞΙΦ να κατακτά την 3η πρωτιά της σε ισάριθμες διοργανώσεις την τρέχουσα περίοδο (νίκησε 15/8 στον τελικό τη Σταυρούλα Κοκκινίδου/ΟΞΙΦ), 3ες Φρειδερίκη Καλυβιάνου/ΟΞΙΦ & Άννα Παναγιωτακοπούλου/Οδυσσέας Χαλανδρίου.

Χρυσό κατέκτησε ο ΟΞΙΦ στους Έφηβους (Σταυρίδης, Τσώκας Ν., Ζαχαρόπουλος, Ηλιάδης Κ.) που νίκησε στον τελικό 45/26 το Αθλ. Κολλέγιο Ν. Ηρακλείου (3η θέση ο Οδυσσέας Χαλανδρίου).

Πρώτη ήρθε, επίσης, η ομάδα Νεανίδων του ΟΞΙΦ (Καλυβιάνου, Αθανασίου, Κοκκινίδου, Κωνσταντίνου) νικήτρια στον τελικό 45/29 του Χολαργού (3η θέση Μακεδ. Λέσχη).

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook