Υπόμνημα προς τον υπουργό πολιτισμού Π.Γερουλάνο για θέματα Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού υπέβαλε απόψε ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Χανιά, όπως γνωρίζετε, αποτελούν ένα Δήμο με πλούσιο απόθεμα πολιτιστικού κεφαλαίου, υλικού και άυλου, ανθρώπινου και μνημειακού. Παλιά Πόλη, Ενετικό λιμάνι, αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικές υποδομές, συνθέτουν ένα διαχρονικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε, με σεβασμό στο παρελθόν αλλά και με ανοικτούς ορίζοντες για το μέλλον με τις προκλήσεις του. Ο πολιτισμός άλλωστε αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης κάθε τόπου και σε αυτό το πλαίσιο οι παρεμβάσεις που σαν Δημοτική Αρχή έχουμε οραματιστεί και σχεδιάσει, θέτουν ως προτεραιότητα τη συνύπαρξη της ζωντανής μας πολιτιστικής κληρονομίας και παράδοσης με το σύγχρονο τρόπο ζωής και την καθημερινότητα στο Δήμο μας.

Παράλληλα ο νέος Δήμος Χανίων αποτελεί ένα καταξιωμένο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, με πλούσιο φυσικό περιβάλλον (θάλασσα, ορεινούς όγκους, κλπ). Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε προκειμένου να επιτύχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση νέων μορφών και τουριστικών αγορών όπως ο συνεδριακός, ο καταδυτικός, ο θρησκευτικός, ο αθλητικός και ο γαστρονομικός και ο τουρισμός κρουαζιέρας. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, σας επισημαίνω πως ως Δήμος έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, μια στενή συνεργασία με τους τοπικούς τουριστικούς πράκτορες και το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο, για την ένταξη του λιμανιού της Σούδας στους προορισμούς κρουαζιέρας (λιμάνι εκκίνησης και κατάληξης), γεγονός αν μη τι άλλο, τεράστιας οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας για το Δήμο, το Νομό, την Κρήτη αλλά και γενικότερα τον Ελληνικό τουρισμό, ζήτημα για το οποίο ζητάμε και την δική σας υποστήριξη.

Τέλος, οφείλω να σας επισημάνω ότι ο Δήμος Χανίων διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων που όμως δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες άσκησης των συμπολιτών μας. Το δίκτυο αυτό, που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, οφείλουμε – από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – όχι μονάχα να το στηρίξουμε, αλλά να το αναβαθμίσουμε και να το επεκτείνουμε.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο των Χανίων θέτοντας παράλληλα υπόψη σας, μια σειρά συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν τους τομείς του Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού στο Δήμο μας με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά για τη δρομολόγηση και επίλυση αυτών.

Αναλυτικά πιο κάτω παραθέτονται τα αιτήματα του Δημάρχου Χανίων :

1.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Α) Έναρξη της διαδικασίας για την Ένταξη της Παλιάς Πόλης των Χανίων ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Β) Οικονομική ανταπόκριση του Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στις Προγραμματικές Συμβάσεις που έχει υπογράψει με το Δήμο Χανίων. Ειδικότερα:
1. Προγραμματική Σύμβαση Παλιάς Πόλης (ΥΠ.ΠΟ – ΥΠΕΧΩΔΕ – Τ.Α.Π.Α. – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ – Ν.Α. ΧΑΝΙΩΝ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ), στην οποία το Υπουργείο σας συμμετέχει από το 1996 έως σήμερα, αλλά δεν έχει ανταποκριθεί στο ποσοστό που του αναλογεί για τις λειτουργικές δαπάνες κάθε οικονομικού έτους.
2. Προγραμματική Σύμβαση ΥΠ.ΠΟ – ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ – ΚΑΜ (Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου). Κατά την διάρκεια των ετών 1996 έως 2006 και 2007 υπογράφτηκαν και εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης των δραστηριοτήτων του ΚΑΜ – Μ. Αρσενάλι, δύο Προγραμματικές Συμβάσεις αντίστοιχα με συμβαλλόμενους το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Χανίων και το ΚΑΜ.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έως σήμερα οφείλει προς το ΚΑΜ το συνολικό ποσό των 375.000 €. Η καταβολή του ποσού αυτού είναι αναγκαία για λόγους ουσιαστικής οικονομικής βιωσιμότητας του θεσμού, ώστε το Κέντρο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων και εν συνεχεία της Επικράτειας Πολιτισμού.
3. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Χανίων (ΚΕΔΗΧ) [πρώην ΔΗΠΕΧ] το ποσό των 40.167 € από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠ.ΠΟ – Δήμου Χανίων – ΔΗΠΕΧ για το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Χανίων που υπογράφτηκε στις 16/1/1996 και το ποσό των 26.415 € από την από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠ.ΠΟ – Δήμου Χανίων – ΔΗΠΕΧ για τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Ο Κήπος». Οι εν λόγω συμβάσεις έχουν λήξει από το 2006 και ζητούμε όπως εξετάσετε την ανανέωσή τους.

Γ) Παρεμβάσεις – Χρηματοδοτήσεις
1. Παρέμβαση από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ενεργοποίηση της επισκεψιμότητας της νησίδας «Θοδωρού» στην Αγ. Μαρίνα και την αύξηση της επισκεψιμότητας της οχυρωμένης Νησίδας της Σούδας (έγκριση καθημερινής επίσκεψης) με ταυτόχρονες χρηματοδοτήσεις από το ΥΠΠΟΤ για την υλοποίηση εργασιών στερέωσης και ανάδειξης των Ενετικών Φρουρίων των δύο νησίδων.
2. Χρηματοδότηση της μελέτης (εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής) για την Αποκατάσταση και Ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ποσού 500.000 € περίπου, – για την οποία ο Δήμος Χανίων έχει ήδη διαθέσει περίπου το ποσό των 1.100.000 € -για την αποτύπωση, προμελέτη και οριστική μελέτη αυτού.
3. Συνεργασία Δήμου Χανίων και ΥΠΠΟΤ για την ανάδειξη του Τεμένους Κιουτσιούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί), στο Ενετικό Λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων.
4. Συνεργασία Δήμου Χανίων με αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΠΟΤ για την ανάδειξη αναχωμάτων και τάφρων των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων.
5. Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για την επέκταση της Δημοτικής Πινακοθήκης, προκειμένου να στεγαστεί το σύνολο της μόνιμης συλλογής του Δήμου Χανίων.

2. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
i. Ίδρυση Περιφερειακής Υπηρεσία Τουρισμού του Ε.Ο.Τ. Δυτικής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Η αναγκαιότητα αυτής εδράζεται στην αδυναμία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού στο Ηράκλειο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, δεδομένου ότι στην αρμοδιότητά της εντάσσονται πάνω από 1.540 ξενοδοχειακές μονάδες στους τέσσερις νομούς της Κρήτης αλλά και στην την ανάγκη να υπάρξει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων στους νομούς της Δυτικής Κρήτης και καλύτερος έλεγχος των τουριστικών υπηρεσιών και της συναφούς παραβατικότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις.
ii. Μεταστέγαση και ενίσχυση της στελέχωσης του γραφείου ΕΟΤ Δυτικής Κρήτης στο Ν. Χανίων. O χώρος που σήμερα βρίσκεται το γραφείο του ΕΟΤ στα Χανιά δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς δεν διαθέτει βασικές υποδομές εξυπηρέτησης των τουριστών και επισκεπτών του Νομού ενώ και το μόνιμο προσωπικό που διαθέτει (ένας υπάλληλος) δεν επαρκεί για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του τόπου μας την ερχόμενη θερινή περίοδο, προτείνουμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα συστέγασης του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Χανίων με το αντίστοιχο Γραφείο του ΕΟΤ, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί κατά το παρελθόν, μεταξύ Δήμου Χανίων, Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και ΕΟΤ.
iii. Ενδυνάμωση της τουριστικής προβολής του Δήμου Χανίων, μέσω μόνιμης συνεργασίας του Γραφείου Τουρισμού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
iv. Παραχώρηση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α) του ακινήτου «Λουτρικές Εγκαταστάσεις Ξενία Χανίων». Με σύμβαση χρησιδανείου δόθηκε στον Δήμο Χανίων από την «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.» για εξήντα χρόνια άνευ ανταλλάγματος τμήμα του ακινήτου της Ε.Τ.Α. «Εγκαταστάσεις ΞΕΝΙΑ Χανίων» στον προμαχώνα San Salvatore. Σκοπός της παραχώρησης ήταν η κατεδάφιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Χανίων και η ανάπλαση, ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση του υφισταμένου αρχαιολογικού πλούτου ως πολιτιστικού και ιστορικού μνημείου και πόλου τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η θεμελίωση ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Ε.Τ.Α. σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Δήμος έχει προχωρήσει στη κατεδάφιση του Ξενία, ενώ παράλληλα έχει γίνει ανάπλαση της Πλατείας Τάλω. Απομένει να δοθεί στον Δήμο το τμήμα του ακινήτου, που αφορά τις Λουτρικές Εγκαταστάσεις, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Τ.Α.
v. Παραχώρηση από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α) της περιοχής των Αγίων Αποστόλων στο Δήμο Χανίων.

3. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
i. Αναμόρφωση της υπάρχουσας μελέτης του έργου ανακατασκευής του Εθνικού Σταδίου Χανίων με τη ταυτόχρονη κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, κάτω από αυτό, με χρηματοδότηση των αναγκαίων ανασκαφών από το Υπ. Πολιτισμού και την ένταξη του έργου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
ii. Ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργία εκκρεμών αθλητικών έργων, όπως το κλειστό Κολυμβητήριο και το Ποδηλατοδρόμιο, στη περιοχή του Ακρωτήριου. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει, πέραν των άλλων τα μέγιστα και στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στο νέο Δήμο. Ειδικά για το κλειστό Κολυμβητήριο τονίζεται η ανάγκη ποσοστιαίας συμμετοχής της ΓΓΑ στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών συντήρησης αυτού, δεδομένου ότι ο Δήμος Χανίων δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους.
iii. Αθλητικό Κέντρο Μοναχής Ελιάς. Κατασκευή γηπέδου με συνθετικό χλοοτάπητα με την ανάλογη διαμόρφωση του γύρω χώρου. Το κόστος παρέμβασης υπολογίζεται περίπου στα 200.000 €.
iv. Ναυταθλητικό Κέντρο Σούδας. Απαραίτητες οι εργασίες εκσυγχρονισμού και συντήρησης του, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα Ναυταθλητικά Κέντρα της χώρας, το οποίο όμως φθίνει με τη πάροδο των χρόνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook