Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απέδωσε χθες τις ταραχές που μαίνονται τους τελευταίους 11 μήνες στην ύπαρξη σχεδίου με στόχο το διχασμό της χώρας.

«Αυτό που αντιμετωπίζει η Συρία είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια διχασμού της και επιρροής της γεωπολιτικής της θέσης και του ιστορικού ρόλου της στην περιοχή», δήλωσε ο Ασαντ στη συριακή κρατική τηλεόραση μετά τη συνάντηση που είχε στη Δαμασκό με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Δαμασκού για να παραστούν στην κηδεία τριών νεαρών που σκοτώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ασαντ από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν απευθείας στο Ιντερνετ εμφανίζονται γυναίκες που θρηνούν για να τιμήσουν τους «μάρτυρες» και κόσμος να φωνάζει «Θυσιάζουμε το αίμα μας, την ψυχή μας για εσάς μάρτυρες. Ενα, ένα, ένα, ο συριακός λαός είναι ένα» .

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν χθες Παρασκευή ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις κατά του Ασαντ στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μέχρι και 30.000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία παρότι χιόνιζε.

Σήμερα οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια αντικυβερνητική διαδήλωση στη Δαμασκό που διοργανώθηκε μετά την κηδεία των τριών νεαρών τραυματίζοντας τέσσερις διαδηλωτές, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook