Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος άκουσε ίσως το χειρότερο νέο στην υπουργική του θητεία. Η κλοπή αρχαίων ελληνικών κειμηλίων από την Ολυμπία προκάλεσε σαρωτική αναστάτωση στο γραφείο του.

Μαθαίνοντάς το, επικοινώνησε αμέσως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή. Τον πληροφόρησε για ό,τι είχε συμβεί, του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του Λουκά Παπαδήμου. Λίγα λεπτά μετά, συνέταξε γραπτώς, με τη βοήθεια των συνεργατών του, την παραίτησή του και την απέστειλε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Παύλος Γερουλάνος από το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στην Ολυμπία. Εκεί, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, κ.κ. Μενδώνη, Μπαζάκη και την τοπική έφορο αρχαιοτήτων, ενημερώθηκε για την κλοπή και τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στους δράστες, ενώ είχε μακρά συνομιλία με τους αξιωματικούς της αστυνομίας.

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός από την αρχή δεν έδειξε διάθεση να αντικαταστήσει τον υπουργό. Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, λίγο πριν το Eurogroup, φάνηκε διατεθειμένος να μην προβεί σε ανακατατάξεις μέσα στην κυβέρνησή του, ιδιαίτερα αν αυτές αφορούν υπουργούς. Παρόμοια στάση είχε και με τον υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη.

Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε και η Νέα Δημοκρατία, με τον τομεάρχη Πολιτισμού Θανάση Δαβάκη να βάζει… πλάτη στον υπουργό. «Η υπουργική παραίτηση εκτονώνει σε ένα βαθμό την κατακραυγή και τα ερωτήματα για την τραγική αυτή αποτυχία και αποτελεί πράξη ευθιξίας σε περίοδο που τέτοιες σπανίζουν» δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ζήτησε συνεχή ενημέρωση και, όπως έλεγαν συνεργάτες του, η κατάσταση θα κρίνει την παραμονή του ή όχι στην κυβέρνηση. Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον υπουργό, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παραίτησής του.

Η κλοπή αυτή είναι η δεύτερη που βαρύνει τη θητεία του Παύλου Γερουλάνου -ενός εκ των μακροβιότερων υπουργών Πολιτισμού. Η πρώτη ήταν εκείνη που διεπράχθη στην Εθνική Πινακοθήκη πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε οι ληστές είχαν αρπάξει μια ελαιογραφία του Πάμπλο Πικάσο, ένα έργο του Μοντριάν και ένα ιταλικό σχέδιο.

Από «κηπουρός»… ντετέκτιβ
Όταν ένα βράδυ ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, μετά την παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα, είπε διά τηλεοράσεως ότι, ως πρωθυπουργός, «δεν μπορείς να κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου», βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σκέφτηκαν αμέσως τον Παύλος Γερουλάνο. Έκτοτε το προσωνύμιο «κηπουρός» έμεινε κολλημένο στο πολιτικό του προφίλ. Ο ίδιος βέβαια προσπάθησε να το αποβάλει.

«Ο κ. Φλωρίδης δεν γεννήθηκε υπουργός» απαντούσε όταν στριμωχνόταν. Ωστόσο, λίγο η επιρροή του «παλιού» Φλωρίδη στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λίγο η φθορά του Παπανδρέου που τον παρέσυρε, ο Γερουλάνος έμαθε να ζει με το παρατσούκλι και δεν του βγήκε αναγκαστικά μόνο σε κακό.

Ο Παύλος Γερουλάνος από την αρχή που βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού είχε να αντιμετωπίσει τον… σκληρό κόσμο των ανθρώπων της Τέχνης. Πέρα από τις αρμοδιότητες του στον Τουρισμό, που έδειχνε να απολαμβάνει περισσότερο, χρειάστηκε να διαχειριστεί μια σειρά από δύσκολες αποστολές και όχι πάντα με επιτυχία.

Έδειξε να θέλει να αναδείξει νέα πρόσωπα, πολλά από αυτά «του βγήκαν», ενώ κάποια άλλα έμειναν στο δρόμο. Εντούτοις δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και την αυστηρότητα των «γερόντων» του σιναφιού.

Η σύγκρουσή του πρώιμα με τον ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο, η ανύπαρκτη σχέση του με τον αείμνηστο Θόδωρο Αγγελόπουλο, αλλά και οι εντάσεις με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, λόγω χρηματοδότησης του Θεατρικού Μουσείου, τον έκαναν αντιπαθή σε μεγάλο βαθμό στο ελληνικό «ιερατείο». Αντίθετα, αμέσως «έδεσε» με τον Γιώργο Λάνθιμο και ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της ταινίας «Κυνόδοντας», που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ και συχνά βρήκε υποστηρικτή, από εκεί που δεν το περίμενε, τον απρόβλεπτο Σταμάτη Κραουνάκη.

Παρ’ όλα αυτά και αν και έχει στη διάθεσή του μικρά ποσά, διατηρούσε ισορροπίες χωρίς εντάσεις. Όλα αυτά, μέχρι που άρχισαν οι πρωτοφανείς ληστείες για τα ελληνικά δεδομένα σε χώρους-ορόσημα για τους Έλληνες…

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook