Ονομάζεται Caffeine Zone και απευθύνεται στους λάτρεις του καφέ και του τσαγιού. Σκοπός της έξυπνης εφαρμογής του καθηγητή Γνωσιακής Επιστήμης Φρανκ Ρίτερ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είναι η ενημέρωση του χρήστη γύρω από τα επίπεδα καφεΐνης που συγκεντρώνονται καθημερινά στον οργανισμό του.   

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε ο χρήστης να υπολογίζει σωστά τις δόσεις της καφεΐνης που λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου η «τονωτική ένεση» που τις συνοδεύει να παρατείνεται ομοιόμορφα, χωρίς παρενέργειες.

Καφεΐνη με μαθηματική ακρίβεια

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Ρίτερ, οι μαθηματικές πράξεις που εξηγούν το πώς ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται την καφεΐνη είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και πολλές φορές οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν έναν δεύτερο καφέ χωρίς να σκέφτονται πόση καφεΐνη υπάρχει ήδη στο αίμα τους. Μέσω της παρακολούθησης των επιπέδων καφεΐνης, θα μπορούσαν για παράδειγμα να αποφευχθούν προβλήματα ύπνου.

«Είναι δύσκολο για εμάς να υπολογίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει, το σώμα μας όμως το κάνει» αναφέρει ο καθηγητής. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρούνται τα επίπεδα της καφεΐνης σταθερά στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ ή τσαγιού και να συνεχίζουμε με μικρότερες δόσεις. «Ο παγωμένος καφές είναι καλός» υποστηρίζει ο ίδιος.

\"\"
Η εύχρηστη εφαρμογή

«Παν μέτρον άριστον»

Με τη βοήθεια του Caffeine Zone οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν τις «μερίδες» καφεΐνης που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παρατηρούν αναλυτικά τα επίπεδα συγκεκριμένης χημικής ένωσης στο κυκλοφορικό τους και την επίδραση που μπορούν να έχουν αυτά στον οργανισμό τους.

Το Caffeine Zone app για iPhone παρουσιάζεται στο App Store της Apple, ως η εφαρμογή προσομοίωσης της ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης – η οποία πέρα από τη σωματική μας υγεία μπορεί να επηρεάσει και την ψυχολογική μας κατάσταση. 

«Η εφαρμογή μας διδάσκει πώς να καταναλώνουμε σοφότερα τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ιατρικό εργαλείο, αλλά ως μια παρουσίαση της φαρμακοκινητικής της καφεΐνης» καταλήγει η περιγραφή.

(Το Βήμα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook