Ολλανδοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο μετατροπής φυτικών ουσιών σε πλαστικό χρησιμοποιώντας μια νανοτεχνολογία η οποία προσφέρει μια εναλλακτική στην παραγωγή πλαστικού από πετρέλαιο.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και την εταιρεία Dow Chemical Co παρήγαγε αιθυλένιο και προπυλένιο -συστατικές ουσίες των υλικών που συναντώνται από τα CD ως τις μοκέτες και τις τσάντες- αφού ανέπτυξε ένα νέο είδος καταλύτη σιδήρου φτιαγμένο από νανοσωματίδια, τα οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους από νανοΐνες άνθρακα.

Τα υπάρχοντα βιοπλαστικά, τα οποία προέρχονται από καρπούς όπως το αραβοσίτι και το σακχαροκάλαμο έχουν περιορισμένες χρήσεις, καθώς δεν αποτελούν ακριβή υποκατάστατα των προϊόντων από πετρέλαιο.

Αντίθετα, το νέο σύστημα παράγει αντίστοιχα προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι βιοδιασπώμενα, παρότι προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές.

Οι ερευνητές αποσκοπούν στην εξεύρεση μη βρώσιμων πηγών βιομάζας για τη νέα τεχνολογία, όπως ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα ή χόρτα αντί για παραδοσιακούς καρπούς προκειμένου να αποφύγουν τον ανταγωνισμό μεταξύ βιοκαυσίμων και τροφίμων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16/2 στην επιθεώρηση Science.

(econews)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook