Στο 129% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2020, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η εφημερίδα επιμένει επίσης στο σενάριο που κάνει λόγο για μικρότερη συνεισφορά του ΔΝΤ στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, της τάξεως των 13 δισ. ευρώ περίπου, αφήνοντας το κυρίως βάρος του νέου δανείου των 130+ δισ. ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης.

Το ακριβές ποσό με το οποίο θα συμβάλει το ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί ακόμα και αναμένεται να κατά πάσα πιθανότητα να ξεκαθαρίσει στο σημερινό Eurogroup. Συζητήσεις γι\’ αυτό έγιναν και στη προπαρασκευαστική συνάντηση του Euro Working Group την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ προτείνει τέσσερις τρόπους για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ, επίπεδο που οριοθετεί τη βιώσιμη περιοχή σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ένας από τους τρόπους που προτείνει το ΔΝΤ είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τους δεδουλευμένους τόκους από τα ομόλογα που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα ομόλογα αυτά θα επιστραφούν στην ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής χρέους βάσει του οποίου οι επενδυτές θα λάβουν νέα ομόλογα αξίας που θα αντιστοιχεί στο 50% της αξίας των παλαιών ομολόγων.

Η δεύτερη πρόταση προβλέπει τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου πακέτου στήριξης.

Η τρίτη προβλέπει να ζητηθεί από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να δημοπρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν σαν επενδύσεις -εκτιμώμενης αξίας 12 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην τέταρτη πρόταση, προβλέπεται ότι η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα «κέρδη» που εναλλακτικά θα αποκόμιζε από τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45-50 δισ. ευρώ που αγόρασε την περίοδο 2010-2011.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η πρώτη και η δεύτερη επιλογή, αν εφαρμοστούν, θα συρρικνώσουν το χρέος της Ελλάδας κατά 1,5% του ΑΕΠ έκαστη, η τρίτη επιλογή κατά 3,5% και η τέταρτη κατά 5,5%.

Το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά παράλληλα ότι το κρατικό χρέος το 2011 «έκλεισε» στο 164% του ΑΕΠ.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook