Η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για την κατάργηση της βίζας για την Κροατία, η οποία έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο και έγινε πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, μετά από επαφές που είχε με Κροάτες αξιωματούχους στο Ζάγκρεμπ.

«Κατανοούμε τη σημασία του ζητήματος αυτού για την Κροατία. Θα προσπαθήσουμε να ενταχθεί η Κροατία στην ομάδα των χωρών, για τις οποίες δεν θα απαιτείται βίζα» ανέφερε ο κ. Μπερνς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

«Η Κροατία ήδη στην πορεία αυτή πέτυχε σοβαρή πρόοδο και έμεινε μόνον ένα εκκρεμές ζήτημα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου εξετάζεται από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Ουίλιαμ Μπερνς μετέβη χθες στην κροατική πρωτεύουσα στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι η Κροατία 20 χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή της εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, βρίσκεται προ των πυλών της ΕΕ και έγινε πρότυπο για τις γειτονικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές.

Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Ζάγκρεμπ εξαιρετικά ισχυρές και εταιρικές και τόνισε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά τη συμμετοχή των κροατικών ενόπλων δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές της ISAF στο Αφγανιστάν, στην KFOR στο Κόσοβο και σε αποστολές του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της περιοδείας του επισκέφθηκε την Πρίστινα, το Σαράγεβο και το Βελιγράδι.

Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κόσοβο σε εσωτερικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο και ότι δεν θα ενθαρρύνουν το Κόσοβο σε βήμα που θα μπορούσε να πλήξει την ανεξαρτησία του.

Στις επαφές του στο Βελιγράδι με Σέρβους αξιωματούχους, ο κ. Μπερνς μετέφερε μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι η αμερικανική διοίκηση στηρίζει την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με τη Σερβία και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Βελιγραδίου.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις συνομιλίες με τους Βόσνιους αξιωματούχους στο Σαράγεβο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook