Η εβραϊκή κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών στέκεται στο πλευρό της ελληνοεβραϊκής κοινότητας στη χώρα μας, ενώ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη τιμήθηκε και φέτος η μνήμη των Ελληνοεβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Συγκεκριμένα, ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου (AJC) ανέφερε ότι «στεκόμαστε με αλληλεγγύη και αγάπη δίπλα στην Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα», σημειώνοντας ότι «εκείνοι οι Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι ως εκ θαύματος διασώθηκαν από τις θηριωδίες της ναζιστικής κατοχής και του Ολοκαυτώματος, κατά τις οποίες το 86% του ελληνικού εβραϊκού στοιχείου θανατώθηκε, είναι σήμερα ευάλωτοι και μερικοί σε μεγάλη οικονομική ανάγκη για να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες».

Ο κ. Χάρις είπε ότι ήδη έχει αποσταλεί η δεύτερη μεγάλη οικονομική βοήθεια και η πρώτη δόση δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Ο Ντέιβιντ Σαλτιέλ, πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής Ελληνικών Κοινοτήτων Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «σε πολλές περιπτώσεις το AJC έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην κοινότητά μας», επισημαίνοντας ότι «αυτή τη φορά οι γενναιόδωρες δωρεές θα βοηθήσουν εκείνα τα μέλη που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, κι αυτά είναι επιβιώσαντα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί». Στην εκδήλωση, που έγινε στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, παρέστησαν και μίλησαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Γιώργος Ηλιόπουλος, ο καθηγητής εβραϊκής ιστορίας στο Κολέγιο Hebrew Union και πνευματικός ηγέτης για τους "Αμερικανούς φίλους του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας", ραβίνος Μάρτιν Κόεν, καθώς και ο πρόεδρος του Μουσείου, Σολομόν Ασέρ. Τέλος, η Δρ. Λώρα Μόλχο Σαρντ, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, μίλησε για τα προσωπικά συγκλονιστικά βιώματά της ως παιδί.