Ένα θέμα βαρύνουσας σημασίας θίγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

"Γιατί η κυβέρνηση αντί να πετσοκόβει συνεχώς μισθούς και συντάξεις και να κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος δεν προχωράει σε ακύρωση των υφιστάμενων συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα; Για παράδειγμα των γερμανικών υποβρυχίων; Έχει καταθέσει η κυβέρνηση προτάσεις στην Τρόικα για ακύρωση εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Υπάρχει πίεση από τους δανειστές μας – κυρίως Γερμανία και Γαλλία – για συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αγορά νέων οπλικών συστημάτων;", είναι τα ερωτήματα που θέτει στους κυρίους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επισημαίνεται ότι το 2010, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην παραγγελία δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου "Παπανικολής" έναντι τιμήματος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει παράνομο το φαινόμενο "μια σχεδόν χρεωκοπημένη χώρα να ξοδεύει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς".

Επικαλείται μάλιστα ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι την ώρα που περικόπτονται άγρια μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος καταρρέει και η ελληνική οικονομία βυθίζεται για πέμπτο συνεχόμενο έτος σε ύφεση, ο ελληνικός προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς σχεδόν παραμένει ανέγγιχτος από την Τρόικα και είναι ακόμα υπερβολικά υψηλός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη, σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Βild, επισημαίνεται ότι: "η Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους αγοραστές όπλων της Ευρώπης, ετοιμάζεται να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη με τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε».

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι: "Παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μισθοί έχουν περικοπεί, κάποιοι Έλληνες πολιτικοί δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. [...] Εξήντα ολοκαίνουργια μαχητικά αεροσκάφη σκοπεύει να αγοράσει η Αθήνα, κόστους τεσσάρων δισ. ευρώ με χρήματα που έχουν εισρεύσει από την Ε.Ε. στα άδεια ταμεία!".

Άλλο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή που υπόσχεται συμφωνίες για νέα εξοπλιστικά προγράμματα στους Γερμανούς εάν τον Μάρτιο δοθούν στην Ελλάδα. τα 80 δισ. ευρώ από την επόμενη δανειακή σύμβαση.

Η ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του κ. Βενιζέλου, αποφάσισε να παραγγείλει την κατασκευή ακόμη δύο νέων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214. Τα υποβρύχια αυτά θα κοστίσουν ένα δις ευρώ (500 εκατ. ευρώ έκαστο) στους Έλληνες φορολογούμενους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Παπαδημούλης, τα υπόλοιπα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο για τη ναυπήγηση και την παραλαβή - ο ακριβής χρόνος δε διευκρινίστηκε- των υποβρυχίων θα δοθούν εντός 9ετών και με οροφή 200 εκατομμύρια ετησίως.

Ο κ. Παπαδημούλης υπενθυμίζει ότι "μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 στην Γερμανία, μετά από έρευνα δύο χρόνων της εισαγγελίας του Μονάχου, αποκαλύφθηκε η τακτική της εταιρίας Ferrostaal να "λαδώνει" αξιωματούχους χωρών για την παραγγελία υποβρυχίων σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο 140 εκατ. ευρώ ενώ καταδικάστηκαν δυο αξιωματούχοι της Ferrostaal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι καταβλήθηκαν μίζες περίπου 60 εκατ. ευρώ σε μεσάζοντες για την παραγγελία υποβρυχίων αξίας 1,6 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και της υπόθεσης έχει επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη".

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας και το 12% της Γαλλίας, κατά την περίοδο 2006-2010 και ότι, οι Έλληνες, μετά τους επίσης υπερχρεωμένους Πορτογάλους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων στην Ευρώπη.

(protothema.gr)