«Κανένας γιατρός δεν είναι εκτός ελέγχου και οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την παραπομπή 11 γιατρών που αναδείχθηκαν σε «ολυμπιονίκες» με περισσότερες από 500 συνταγές ο καθένας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ακόμα ότι οι ασφαλισμένοι του του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα μπορούν να εξετάζονται και τα απογεύματα από γιατρούς του Οργανισμού χωρίς να καταβάλλουν αμοιβή. Ο γιατρός θα λαμβάνει από το ταμείο. 10 ευρώ ανά επίσκεψη.

Τα παραπάνω προβλέπονται από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Η ψήφισή του προγραμματίζεται για την 1η Μαρτίου.

Σπατάλη φαρμάκων

Ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε έκκληση στους γιατρούς για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης, η οποία εκτιμάται ότι στοιχίζει στο Δημόσιο ένα δισ. ευρώ τ χρόνο. «Τόσο κοστίζουν τα φάρμακα που πετούν τα νοικοκυριά» είπε ο υπουργός.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τους γιατρούς ότι θα ανακαλέσει το μέτρο της ελεύθερης συνταγογράφησης αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση.

Για τα γενόσημα

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των ιατρικών συλλόγων κατά της συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, αντί με την εμπορική ονομασία συγκεκριμένων σκευασμάτων, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού.

«Τα γενόσημα εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε, και επανέλαβε ότι το ποσοστό των γενόσημων στα σκευάσματα που χορηγούνται στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί από το 18,5% στο 50%. Όπως είπε, στη Γερμανία έχει τεθεί στόχος για συνταγογράφηση γενοσήμων σε ποσοστό πάνω από 50% και στο Ηνωμένο Βασίλειο ο στόχος είναι το 80%.

Πάντως ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία ως ακραίο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει εξορθολογισμός στον όγκο των συνταγών που χορηγούνται.

Προνοιακά επιδόματα

Αναφερόμενος στην απογραφή των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων που ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε ότι έως σήμερα έχουν απογραφεί 85.000 δικαιούχοι.

Έκανε λόγο για έλλειψη συντονισμού σε ορισμένους δήμους όπου έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί και κανείς που δικαιούται το προνοιακό επίδομα δεν θα το στερηθεί».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook