Το σφιχταγκάλιασμα ανάπτυξης και συνεργασίας στη Ναυτιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας δυναμώνει. Ειδικότερα, υπεγράφη δανειακή σύμβαση της China Development Bank με την εταιρεία Dryships του Γιώργου Οικονόμου.

Το Κοινοπρακτικό Export Buyer Credit δάνειο αποτελεί μέρος του «Ελληνοκινέζικου Ναυτιλιακού Χρηματοδοτικού Σχήματος» (Sino-Greek Shipping Finance Special Scheme) ύψους 5 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκε από τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010. Το δάνειο ανέρχεται στα 120 εκατ. δολ. και καλύπτει τη μερική χρηματοδότηση τριών πλοίων 206.000 dwt το καθένα τα οποία χτίζονται στο ναυπηγείο Shanghai Jiangnan-Changxing από την Dryships Inc με παράδοση το 2013/2014.

Τα πλοία θα φέρουv την πιστοποίηση 2 νηογνωμόνων του American Bureau of Shipping και της China Classification Society. Διοργανώτρια Τράπεζα (Lead Arranger) του δανείου είναι η China Development Bank/Ningxia Branch (CDB) και Συν-διοργανώτρια Τράπεζα (Co-Arranger) είναι η Bank of China/Ningxia Branch (BOC) ενώ συμμετέχει και η Bank of China/Zhejiang Branch. Η XRTC ενήργησε ως Σύμβουλος Έργου ενώ τα Δικηγορικά Γραφεία Norton Rose και Παπαδημητρίου & Συνεργάτες συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του νέου δανείου.

Ο κ. Zhao Yaozhong, General Manager της China Development Bank/ Ningxia Branch στην εναρκτήρια ομιλία του ανέφερε:

«Το πεδίο δραστηριοτήτων της China Development Bank (CDB), εκτείνεται στο εσωτερικό στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε σχέδια υποδομών ζωτικής σημασίας, βασικές βιομηχανίες, και άλλα εθνικά προγράμματα των οποίων η CDB τα τελευταία 20 χρόνια έχει χρηματοδοτήσει το 80% της υλοποίησής τους. Στο εξωτερικό η CDB έχει εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της εξεύρεσης πόρων και της εμπειρίας της από τα επιχειρηματικά σχέδια στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να επεκτείνει δραστικά τις διεθνείς επιχειρηματικές της δραστηριότητες και να επωφεληθεί αμοιβαία με τους εταίρους της.

Η CDB κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις Κινέζικες τράπεζες που χρηματοδοτούν σε ξένο συνάλλαγμα αφού στο τέλος του 2011 το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα ανερχόταν στα Δολλ. ΗΠΑ 210 δισ παρουσιάζοντας αύξηση το 2011 κατά Δολλ. ΗΠΑ 53,3 δισ.

Τον Οκτώβριο του 2010 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. WEN Jiabao στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία δημιουργίας ενός «Ελληνοκινέζικου Ναυτιλιακού Χρηματοδοτικού Σχήματος» (Sino-Greek Shipping Finance Special Scheme) ύψους Δολλ. ΗΠΑ 5 δισ. με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας των δύο εθνών στη ναυπήγηση πλοίων, στις θαλάσσιες μεταφορές και στην κατασκευή λιμένων. Η διαχείριση αυτού του Σχήματος έχει ανατεθεί στην China Development Bank η οποία ανέθεσε εσωτερικά το εν λόγω εγχείρημα στην περιφερειακή διοίκηση της τράπεζας στην περιοχή της Ningxia.

Ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές θα συνεχίσουν τις παραγγελίες νέων πλοίων στην Κίνα ενώ η China Development Bank θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα των τραπεζικών υπηρεσιών της για να υποστηρίξει αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις.
Ο Ελληνόκτητος στόλος είναι χωρίς αμφιβολία η ραχοκοκαλιά της διεθνούς ναυτιλιακής αγοράς και ειλικρινά ευχόμαστε ένα προσοδοφόρο μέλλον για τον όμιλο της Dryships και κάθε επιτυχία σε αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα.
Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας υγεία και καλή τύχη!»

Ο κ.WANG Yongtang, Πρόεδρος της Bank of China/Ningxia Branch στην δική του ομιλία αφού ευχαρίστησε όλα τα μέρη που βοήθησαν να επιτευχθεί αυτό το δάνειο σταθμός για τις δύο τράπεζες ανέφερε:

Τα τελευταία χρόνια, υπό τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της κεντρικής διοίκησης, η Bank of China έχει ενεργά ακολουθήσει το στρατηγικό πλάνο της διεθνούς επέκτασής της, ισχυροποιώντας τους δεσμούς συνεργασίας με άλλους τραπεζικούς οργανισμούς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επεκταθούν στη διεθνή αγορά.


Ο εκπρόσωπος της Δανειολήπτριας εταιρείας κ. Δημήτριος Νένες τόνισε ότι το ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου στην κινεζική αγορά είναι συνεχές και μεγάλο και επισήμανε την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Κινέζικη τραπεζική αγορά.

Ο κος Γεώργιος Ξηραδάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της XRTC Business Consultants στην ομιλία του ευχαρίστησε την CDB, την Bank of China, την Dryships και την Oceanfreight που πρόσφατα αποκτήθηκε από την Dryships για τo νέο δάνειο χαρακτηρίζοντάς το ένα νέο ορόσημο για τις σχέσεις της Κινεζικής τραπεζικής αγοράς με την Ελληνική Ναυτιλία:

«Είναι το πρώτο δάνειο για το νέο χρηματοδοτικό σχήμα στήριξης των Ελλήνων όπου γίνεται με την μορφή κοινοπρακτικού δανείου μεταξύ δύο κινεζικών τραπεζών και χωρίς την εμπλοκή Δυτικής η Ιαπωνικής Τράπεζας. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της Κινεζικής κυβέρνησης για να καλύψει το κενό ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων προς την διεθνή και την ελληνική αγορά ενισχύοντας ταυτόχρονα το ναυπηγικό της κλάδο. Το νέο δάνειο είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας του ομίλου Cardiff του κ. Γ. Οικονόμου με τις τράπεζες αλλά και της σκληρής εργασίας των τραπεζικών στελεχών της CDB στην Ningxia και στο Πεκίνο» τόνισε ο κ. Ξηραδάκης.protothema.gr