Ύστερα από 15 ώρες διαβουλεύσεων, το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το «κούρεμα» των ομολόγων θα φτάσει το 53,5%, ώστε το χρέος να πέσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκανε λόγο για συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, η οποία όμως απαιτεί ακόμα να γίνουν πολλά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πίσω από την απόφαση και το αποτέλεσμα κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού, τόσο αυτών που πιστεύουν στο πρόγραμμα όσο και αυτών που δεν πιστεύουν σε αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη λύση.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, μειώνοντας το δημόσιο χρέος» σημείωσε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε κάνει λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, \”ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία».

Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη.

Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δάνειο ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση από τους ιδιώτες πιστωτές του ελληνικού χρέους που κατέχουν κατά 53,5%, επιτρέποντας τη μείωση κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού δημοσίου χρέους.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook