Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν είναι προγραμματισμένο σήμερα (Τρίτη) να καταθέσει στον ανακριτή της αστυνομίας στη Λιλ στη βόρεια Γαλλία, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση μαστροπείας ( «Υπόθεση του ξενοδοχείου Carlton» ), που πρώτη φορά έτυχε δημοσιότητας πέρυσι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο ανακριτής της αστυνομίας μπορεί να διατάξει την προσωρινή προσωποκράτηση του Στρος-Καν «έως 96 συνολικά ώρες».

Οι τοπικοί επιχειρηματίες Φαμπρίς Πατσκοφσκί και Νταβίντ Ροκέ διοργάνωναν στο ανωτέρω ξενοδοχείο «βραδιές ακολασίας». Μάλιστα, η τελευταία έγινε στην Ουάσινγκτον, την παραμονή της σύλληψης από την αστυνομία Νέας Υόρκης του τέως γενικού διευθυντού του ΔΝΤ, την 13η Μαΐου του 2011.

Κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Στρος-Καν πάντοτε σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο είναι: «η συνέργια σε μαστροπεία, κατάχρηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά αγαθά (ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα), τα οποία έχουν κοινωνική αποστολή».

Πηγές προσκείμενες στην ανάκριση ανέφεραν, χθες, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο, ότι ο καθοριστικός παράγοντας είναι να τεκμηριωθεί, «εάν και κατά πόσον ο Στρος-Καν είχε ακριβή γνώση» ότι «οι παροχές», των οποίων έτυχε, χάρη στους Ροκέ-Πατσκοφσκί, «ήταν δόλιες».

Πράγματι, ο συνήγορος του Στρος-Καν, Ανρί Λεκλέρ, έχει τονίσει ότι «ο πελάτης του δεν γνώριζε ότι ήταν εκδιδόμενες γυναίκες αυτές, με τις οποίες έκανε παρέα στα δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων».