Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια διακοπή του εφοδιασμού της σε πετρέλαιο, δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, ενώ η Τεχεράνη έχει απειλήσει να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Γαλλία και τη Βρετανία.

«Όσον αφορά την άμεση ασφάλεια των αποθεμάτων, η ΕΕ είναι καλά εφοδιασμένη με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου για την αντιμετώπιση μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Μπραμπάντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Ιράν θα σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου του και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Γαλλία και τη Βρετανία εάν η Ευρώπη συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειές» της εναντίον της Τεχεράνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ιρανικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (NIOC) Αχμάντ Γαλεμπανί.

Ο κ. Γαλεμπανί, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr, ανέφερε συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία, ότι ενδέχεται να επηρεαστούν από το μέτρο αυτό. Αυτό αποτελεί απάντηση στο εμπάργκο που επιβλήθηκε τον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αγορά του ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κυρώσεων της κατά του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σταμάτησε όλες τις πωλήσεις πετρελαίου προς τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι δύο χώρες της ΕΕ που προώθησαν τις πιο αυστηρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το μέτρο αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν διακόψει σχεδόν όλες τις εισαγωγές ιρανικού αργού εν όψει του εμπάργκο της ΕΕ που θα λάβει πλήρη ισχύ την 1η Ιουλίου.

Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, οι οποίες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών ιρανικού αργού στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να είναι εκείνες που θα «τιμωρηθούν», αν η Τεχεράνη υλοποιήσει τη νέα απειλή της.

Το ιρανικό αργό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των εισαγωγών της Ελλάδας και το 13% εκείνων της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).