Τους βασικούς όρους για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το κούρεμα στην ονομαστική αξία θα είναι 53,5%, τα νέα ομόλογα θα έχουν έως 30ετή διάρκεια, θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο και το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα είναι 3,65% έως το 2042, ή 2,63% ώς το 2020.

 Η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων προβλέπει χρεόγραφα με ρήτρα ανάπτυξης που σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώνει επιπλέον επιτόκιο 1% σε περίπτωση, που από το 2015 και μετά το ΑΕΠ ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο και καταγράψει ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους, πέραν των στόχων, που έχουν τεθεί.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση για την εισαγωγή της ρήτρας συλλογικής δράσης στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Όπως επισημαίνεται, εφόσον εγκριθεί αυτός ο νόμος από τη Βουλή θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την εφαρμογή του PSI, αν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτευχθεί το ποσοστό συμμετοχής στα επίπεδα που είχε προεξοφλήσει η Σύνοδος Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η διαδικασία για το PSI πρόκειται να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το PSI θα ολοκληρωθεί «ουσιαστικά, κατά το μεγαλύτερο μέρος» τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και «πλήρως και κατά το τυπικό της περιεχόμενο» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ευτυχής για το αποτέλεσμα του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκαν δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολλά επίπεδα, κυρίως δε με τον ιδιωτικό τομέα.

Χαιρέτισε το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μία χώρα μειώνει το χρέος της κατά ένα ποσό που είναι της τάξεως των 100 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι βασικοί στόχοι της χώρας τώρα είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η συρρίκνωση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι πολλοί θέτουν το ερώτημα αν η Ελλάδα θέλει και μπορεί να σωθεί και είπε ότι η επιτυχία του προγράμματος «είναι η μόνη εθνική στρατηγική που υπάρχει σήμερα».