Ένα νέο «όπλο» ενάντια στον καρκίνο του παγκρέατος που αποτελεί μια άκρως «δύστροπη» μορφή καρκίνου, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές μετά τα ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα πειραμάτων σε ποντίκια ενός συνδυασμού φαρμάκων.

Όπως φάνηκε από τα πειράματα, η συγχορήγηση του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου γκεμσιταμπίνη με το πειραματικό φάρμακο MRK003 «πυροδοτεί» μια σειρά γεγονότων που τελικώς οδηγούν στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αυτή τη στιγμή ο πειραματικός φαρμακευτικός συνδυασμός δοκιμάζεται σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Δοκιμή σε ανθρώπους

Όπως αναφέρει το Βήμα, η δοκιμή λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ενας εκ των συμμετεχόντων σε αυτήν, ο 41χρονος Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, πατέρας δύο παιδιών από το Κόβεντρι, εισήχθη μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του παγκρέατος τον Μάιο του 2011. Όπως ο ίδιος λέει «ύστερα από έξι κύκλους θεραπείας, οι εξετάσεις έδειξαν συρρίκνωση των όγκων και έτσι συνέχισα τον ίδιο φαρμακευτικό συνδυασμό. Η δοκιμή αυτή δίνει ελπίδα και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι μπορείς να τα καταφέρεις έχοντας ως ‘σύμμαχό’ σου την επιστήμη». Ο κύριος Γκρίφιθς είναι από τους πρώτους εθελοντές στη δοκιμή στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 60 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δοκιμής καθηγητή Ντάνκαν Τζόντρελ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ «είναι σημαντικό ότι τα αποτελέσματα από τα πειράματα στα ζώα αποτιμώνται τώρα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης σε ανθρώπους προκειμένου να φανεί εάν η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο θα απαιτηθεί κάποιο διάστημα προτού μπορέσουμε να πούμε πόσο επιτυχής είναι η θεραπεία στον άνθρωπο».

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του παγκρέατος συνδέεται με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης σε σύγκριση με άλλες μορφές της νόσου – σε γενικό πλαίσιο η επιβίωση μετά τη διάγνωση δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook