Μαχητές Ταλιμπάν αποκεφάλισαν τέσσερις πολίτες στο νότιο Αφγανιστάν, τους οποίους κατηγορούσαν ότι ήταν κατάσκοποι στην υπηρεσία της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Τα πτώματα των τεσσάρων ανθρώπων βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Χελμάντ, όπου το αντάρτικο που διεξάγουν οι Ταλιμπάν είναι ιδιαίτερα βίαιο και υποστηρίζεται από ένα τμήμα του πληθυσμού, όπως και σε όλο το ανατολικό Αφγανιστάν.

«Οι τέσσερις άνδρες ήταν πολίτες, αποκεφαλίστηκαν από τους Ταλιμπάν οι οποίοι διατείνονταν ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό της κυβέρνησης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταούντ Αχμάντι, εκπρόσωπος των αρχών στην επαρχία. Το γεγονός ότι τα θύματα διέθεταν δορυφορικά τηλέφωνα έπεισε τους Ταλιμπάν ότι η κατηγορία ήταν αλήθεια, πρόσθεσε ο Αχμάντι. Ωστόσο η περιοχή όπου σκοτώθηκαν οι τέσσερις άνδρες δεν διαθέτει κάλυψη από τα συμβατικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα είναι πολυάριθμα, πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν αποκεφαλίσει ανθρώπους που θεωρούσαν κατάσκοπους. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε σε συνέντευξή του που επρόκειτο να μεταδοθεί σήμερα από το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBS ότι η κυβέρνησή του συνομιλεί καθημερινά με τους Ταλιμπάν μέσω μεσολαβητών. Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ επιδιώκουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν ώστε να υπάρξει ειρήνευση στη χώρα αφού οι μάχιμες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν το 2014, αν και οι μέχρι στιγμής συνομιλίες θεωρείται ότι είναι εύθραυστες και η ισλαμιστική παράταξη πρόσφατα διέψευσε ότι γίνονται.

«Συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν κάθε μέρα. Μιλούσαμε μαζί τους μόλις μερικές ημέρες πριν», είπε ο Καρζάι στη συνέντευξη –την οποία παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα– στο SBS, προσθέτοντας ότι η επαφή με τον ηγέτη τους Μουλά Όμαρ γίνεται έμμεσα. Υπάρχει επαφή, αλλά «όχι προσωπική» είπε, ερωτηθείς εάν έχει μιλήσει ποτέ με τον Όμαρ.

«Εννοώ όχι άμεσα, πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μέσω μεσολαβητών, ναι», είπε ο Καρζάι. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν και πολλοί δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο μυστικοπαθής ηγέτης των Ταλιμπάν ζει στην πόλη Κουέτα του Πακιστάν. Ο Καρζάι εξάλλου πρόσθεσε ότι «πλέον δεν είναι [μόνο] το Αφγανιστάν το θέμα της συζήτησης, ή το ζήτημα. Είναι και το Πακιστάν. Είναι η ειρήνη και στο Πακιστάν. Είναι και η σταθερότητα στο Πακιστάν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook