Μια συλλογή από αρχαία αγάλματα τα οποία είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του Βερολίνου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επανασυναρμολογήθηκαν κομμάτι-κομμάτι και πλέον εκτίθενται στο κοινό.

Οι αρχαιολόγοι χρειάστηκαν εννέα χρόνια για να κολλήσουν τα 27.000 θραύσματα και να αποκτήσουν οι θησαυροί από το Tell Halaf την αρχική μορφή τους. Τα συγκεκριμένα αγάλματα είχαν μεταφερθεί στις αρχές του 20ου αι. από τη Συρία, με πρωτοβουλία του Γερμανού αρχαιολόγου Max von Oppenheim και χρονολογούνται από το 3000 π.χ.

Ο συντονιστής της προσπάθειας αποκατάστασης Lutz Martin εξήγησε ότι «όλα ξεκίνησαν από το 2001. Το πρώτο βήμα ήταν να μπουν όλα τα θραύσματα σε μια σειρά καλύπτοντας μια έκταση 600 τ.μ. και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συναρμολόγηση. Τα μοναδικά εργαλεία μας ήταν τα μάτια, το μυαλό, οι αντοχές και η υπομονή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα αγάλματα εκτίθενται στο μουσείο Pergamon του Βερολίνου και ήδη δέκα χιλιάδες επισκέπτες έχουν συρρεύσει για να θαυμάσουν τα έργα τις πρώτες τρεις ημέρες.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook