Τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 40% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης- πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό δήλωσε όπως δημοσιεύει η zougla.gr, σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ε.Υ.Α.Θ. δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της.

«Δεν μας πέφτει λόγος αν πρέπει ή δεν πρέπει η εταιρεία να πωληθεί, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε την κινητικότητα που υπάρχει γύρω από τη διαδικασία […] Νομίζω ότι, ακόμη και αν η εταιρεία πωληθεί, πάλι θα ξαναγυρίσει [σε κρατικό έλεγχο], καθώς τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι σύνθετα και η πρακτική αυτή [της ιδιωτικοποίησης] δεν έχει κερδίσει δάφνες σε διεθνές επίπεδο» είπε ο κ.Παπαδάκης.

Ωστόσο, ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού πρέπει να αποσαφηνιστούν μια σειρά από κενά, που αφορούν στο ποιος θα ρυθμίζει την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και ποιος θα αναλάβει τις επενδύσεις σε δίκτυα και τα απαιτούμενα έργα συντήρησης υποδομών.

Κατά τον κ. Παπαδάκη, ο ιδιώτης που θα «μπει» στην Ε.Υ.Α.Θ. θα πρέπει να αναλάβει και τις επενδύσεις σε έργα συντήρησης δικτύου/εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα λόγω παλαιότητας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια μόνο για τις βελτιώσεις στον βιολογικό καθαρισμό, πρόσθεσε, ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ, αν προστεθεί και η επεξεργασία λυματολάσπης, φτάνουν στα 25-30 εκατ.

Κέρδη προ φόρων άνω των 20 εκατ. πέρυσι

Ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε ότι στο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής, η διοίκηση θα προτείνει «πάγωμα» των τιμολογίων του 2012 στα επίπεδα του 2010 και μεσοσταθμικές αυξήσεις 1% ετησίως για την περίοδο έως το 2016. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Ανακοίνωσε, δε, ότι τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας υπολογίζεται ότι υπερέβησαν πέρυσι για πρώτη φορά το «φράγμα» των 20 εκατ. ευρώ (+62% σε σχέση με το 2010) και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω φέτος.

Ανεξαρτήτως των μεσοσταθμικών αυξήσεων, πρόκειται να υπάρξει ένα «μικρό τέλος» (σ.σ. ειδικό τέλος κύκλου νερού), ύψους 0,062 ευρώ ανά κυβικό, το οποίο θα καλύπτει το κόστος ξήρανσης λυματολάσπης. Το τέλος αυτό αναμένεται να ισχύσει από τον Μάιο του 2012, για το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook