Πάνω από 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από αμερικανική βάση στην Μπάγκραμ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στους Αμερικανούς», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι στρατιώτες των ΗΠΑ έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου.

«Η διαδήλωση έγινε βίαιη αλλά φθάσαμε επί τόπου έγκαιρα και θέσαμε την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο Ζία ουλ Ραχμάν, υπαρχηγός της αστυνομίας στην επαρχία Παρβάν.

«Οι Αμερικανοί [στρατιώτες που φρουρούσαν τη βάση] έριξαν λαστιχένιες σφαίρες από τις οποίες τραυματίστηκαν ελαφρά 13 άνθρωποι», δήλωσε ο ίδιος. Η διαδήλωση τερματίστηκε λίγη ώρα αργότερο, πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Ο συνταγματάρχης Τζίμι Κάμινγκς, εκπρόσωπος της ISAF, δήλωσε ότι «χρησιμοποιήθηκαν μη-θανάσιμα βλήματα για να βοηθήσουμε στην απώθηση του πλήθους έξω από τη βάση Μπάγκραμ».

Ο διοικητής της του ΝΑΤΟ αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν ζήτησε «συγγνώμη» από τον αφγανικό λαό μετά τις πληροφορίες ότι «στρατιώτες στη βάση Μπαγκράμ κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ισλαμικών κειμένων, μεταξύ των οποίων αντίτυπα του Κορανίου».

Ο στρατηγός Άλεν διέταξε έρευνα για το συμβάν.

«Μόλις ενημερωθήκαμε για τις πράξεις αυτές επενέβημεν αμέσως και τις σταματήσαμε. Τα βιβλία που σώθηκαν θα αποκατασταθούν αμέσως από τις αρμόδιες θρησκευτικές αρχές», πρόσθεσε ο αμερικανός στρατηγός.